2024’te Kartlı Ödemeler %92 Arttı

Türkiye’de Kartlı Ödemelerde 2024 Yılında Harcamalar Neredeyse İkiye Katlandı

2024 yılında Türkiye’de kredi kartı ve banka kartıyla yapılan alışverişler neredeyse ikiye katlandı. Alışverişlerde genellikle peşin ödeme tercih edilirken, temassız işlemlerin oranı da yüzde 67’ye ulaştı.

Garanti BBVA Ödeme Sistemleri’nin (GÖSAŞ) BKM verilerini temel alarak gerçekleştirdiği ‘Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2024’ çalışmasının sonuçları açıklandı. GÖSAŞ’ın verilere dayanarak hazırladığı infografik, Türkiye’de geçtiğimiz yıl banka ve kredi kartı sahipliği, kartlı harcamalardaki trendler ve e-ticaret alanındaki büyüme oranları hakkında detaylı bilgiler sunuyor.

Kart Sayısı ve Toplam Harcamalar Arttı

‘Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2024’ araştırması, ülkemizde toplam banka ve kredi kartı sayısının yıl sonunda 435 milyon adede yükseldiğini gösteriyor. Banka ve kredi kartlarıyla yapılan toplam harcamalar ise yüzde 92.3 artarak 15 trilyon 845 milyon TL’ye ulaştı. Bu harcamaların 13 trilyon 310 milyon TL’si kredi kartlarıyla gerçekleşti.

Peşin Alışveriş ve Taksitli Ödemeler

2024 yılında kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda yüzde 79,5’i peşin olarak gerçekleşirken, taksitlendirme oranı yüzde 20,5 seviyesinde kaldı. E-ticaret alışverişlerinde ise taksitli işlemler biraz daha fazla oldu. Kredi kartlarıyla yapılan e-ticaret harcamalarının yüzde 63,8’i peşin, yüzde 36,2’si ise taksitli olarak gerçekleşti.

Eğitim Sektöründe Harcamalarda Yüksek Artış

2024 yılında kartlarla yapılan harcamalarda en fazla artış eğitim sektöründe yaşandı. Eğitimi satış-servis-yedek parça ve restoran sektörleri takip ederken, telekomünikasyon sektöründe harcamalardaki büyüme daha sınırlı oldu.

Temassız Ödemeler Arttı

GÖSAŞ’ın araştırmasına göre, kartlarla yapılan alışverişlerde temassız ödemelerin oranı oldukça yükseldi. 2024 yılında her 10 kartlı işlemin 7’si temassız gerçekleşti. Temassız işlem adedi 7 milyar 20 bin adede ulaşarak toplam işlemlerin yüzde 67’sini oluşturdu.

E-ticaret Sektöründe En Fazla Harcama Yapılan Alanlar

E-ticarette harcamaların en fazla arttığı sektörler eğitim ve market alışverişleri oldu. Seyahat ve elektrik-elektronik eşya-bilgisayar sektörleri de e-ticaret harcamalarında öne çıkan sektörler arasında yer aldı. – İSTANBUL

Related Posts

Çin’den BRICS’e reform ve dayanışma çağrısı

Çin Başbakanı Li Çiang, Rio’da düzenlenen BRICS Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, BRICS ülkelerine çok taraflılığı savunarak küresel yönetişim reformunu ilerletme ve ekonomik kalkınmaya odaklanma çağrısı yaptı.

Zeytinyağı üretiminde rekor kırıldı: Fiyatlar yarısına düştü

2024-2025 sezonunda Türkiye, 3 milyon 750 bin tonluk zeytin üretimiyle tarihi bir rekor kırarak zeytinyağı üretiminde en yüksek seviyeye ulaştı. Ancak benzer yüksek verimlilik, diğer önde gelen zeytin üreticisi ülkelerde de yaşanınca, dünya …

Küresel merkez bankalarından sürpriz hamleler: Parasal gevşemeler hızlandı

2025’in ilk yarısında dünya genelindeki birçok merkez bankası, enflasyonla mücadele sürecinde faiz indirimine yöneldi. Türkiye dahil birçok ülke parasal gevşemeye giderken, Fed faizleri sabit tuttu, Japonya ise sıkılaşmaya geçti. Ekonomik belirsizlikler merkez bankalarının adımlarını şekillendirmeye devam ediyor.

İngiliz otomotiv sanayisinde elektrik dalgası

Birleşik Krallık’ta yeni otomobil satışları Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artarak 191 bin 316 adede ulaştı. SMMT verilerine göre bu, 2019’dan bu yana kaydedilen en güçlü Haziran performansı oldu. Artışta yüzde 8,5’lik …

Bir WhatsApp mesajı, okuyan herkese 10 milyar Euroya patladı

Yeni rapor çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu: Almanya’da dolandırıcılık girişimleri artıyor ve en çok gençler tuzağa düşüyor. Üstelik en sık kullanılan platform WhatsApp!

Kriptoyu artık bankalar saklayacak: 7 banka SPK’ya başvurdu

Kriptoyu artık bankalar saklayacak: 7 banka SPK’ya başvurdu