Macaristan’da bulunan mezar arkeologları şaşırttı! Tarih kitapları yeniden yazılabilir

Szeged Üniversitesi Bioarkeologları, Orta Çağ’dan Savaşçı Bir Kadın Mezarı Buldu

Szeged Üniversitesi’nden bioarkeolog Balázs Tihanyi ve ekibi, Macaristan’ın doğusundaki bir Orta Çağ mezarlığında bulunan bireyin cinsiyetini genetik analizle doğruladı.

Mezarda bulunan eşyalar, bireyin aktif bir yaşam sürdüğüne dair morfolojik kanıtlar ve iyileşmemiş yaralar, bu kişinin savaşçı bir kadın olabileceği ihtimalini güçlendirdi.

Mezarın İlginç Özellikleri

Tihanyi’nin Phys.org’a yaptığı açıklamaya göre, Orta Çağ’da erkekler genellikle aletler, bıçaklar veya kemer tokası gibi işlevsel eşyalarla gömülüyordu.

Kadınların mezarlarında ise daha çok takılar, saç aksesuarları ve giysi süslemeleri bulunuyordu. Ancak bu mezarda, hem kadınlara hem erkeklere özgü özellikler bir arada bulundu. Mezardaki eşyalar arasında yay, zırh delici bir ok başı ve basit mücevherler yer alıyordu.

Mezar 63 olarak adlandırılan bireyin kemikleri oldukça kötü durumdaydı ve yüz yapısı hakkında bilgi sağlayacak kadar sağlam değildi. Ancak eklem kemiklerinde, sağ tarafta yoğunlaşan morfolojik değişiklikler tespit edildi.

Bu değişiklikler, silah taşıyan veya at binen kişilerde görülenlere benziyordu. Ayrıca bireyin ileri yaşlarda olduğunu gösteren osteoporoz bulguları ve iyileşmemiş üç büyük travma izi de keşfedildi.

Kadın Savaşçı mı, Kendini Korumaya mı Çalışıyordu?

Araştırmacılar, bu bireyin kesin olarak bir savaşçı olup olmadığını henüz doğrulayamıyor. Tihanyi, diğer çağdaş toplumlarda kız çocuklarının savaş için değil, kendilerini ve hayvanlarını korumak amacıyla silah kullanma eğitimi aldığını ve bu olasılığın da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Tihanyi ve ekibi, Macaristan’ın 10. yüzyıldaki Macar fetih dönemiyle ilgili hiçbir yazılı belge bulunmadığını belirtti. Ancak bu keşfin, Karpat Havzası’nda bu döneme ait silahlarla gömülmüş ilk kadın mezarı olduğunu kesin bir şekilde ifade ettiler.

Related Posts

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası’nda ödüller sahiplerini buldu

Sakarya’nın Karasu ilçesinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Üniversite öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı şampiyonada dereceye giren sporculara ilçe protokolü tarafından ödülleri takdim edildi.

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.

Huawei, “AI Data Lake” çözümünü tanıttı

Huawei, yapay zekaya geçişi hızlandırmayı amaçlayan “AI Data Lake” çözümünü Almanya’da düzenlediği IDI Forumu’nda duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir