Duştaki tehlike

Lejyoner Hastalığı ve Önlemleri

Lejyoner hastalığı, akciğerleri etkileyen ciddi enfeksiyonlara yol açabilen, lejyonella adlı bakterinin neden olduğu bir hastalıktır.

Bakteri genellikle kirli su kaynaklarından veya damlacık yoluyla yayılır ve klima ile ilişkilendirilse de, aslında klima ile sınırlı değildir.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gökçe Demir, lejyonella bakterisinin binalardaki su tesisatlarında ve sıcak su sistemlerinde birikebildiğini vurgulayarak, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Belirtiler ve Bulaşma Yolları

Lejyonella bakterisi, duş alırken bile bulaşabilir. Duş başlığından saçılan su damlacıkları aracılığıyla solunum yoluyla vücuda girebilir.

Hastalık genellikle ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, yorgunluk gibi belirtilerle başlar ve viral enfeksiyonlarla karışabilir. Ancak geç aşamalarda bulantı, kusma gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Lejyonella bakterileri, duş başlıkları, musluklar, su depoları, hava temizleyicileri ve klimalar yoluyla bulaşabilir.

Su sistemlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi, lejyonella bakterilerinin üremesini engellemek için önemlidir.

Tedavi ve Risk Grupları

Lejyoner hastalığı, PCR yöntemi ile tanı konularak tedavi edilebilir. Erken teşhis edilmesi durumunda antibiyotik tedavisi etkili olabilir.

65 yaş üstü bireyler, hamileler, çocuklar ve çeşitli kronik hastalıkları olanlar daha yüksek risk altındadır.

Eğer lejyoner hastalığı geç kalınarak tedavi edilmezse, solunum yetmezliğine kadar ilerleyebilir.

Önlemler ve Temizlik

Duş başlıkları ve tesisat düzenli olarak temizlenmeli, içindeki contalar kontrol edilmeli veya değiştirilmelidir.

Nemli ve sıcak ortamlar bakterilerin çoğalması için uygun olduğundan, duş başlıklarının periyodik olarak temizlenmesi önemlidir.

Duş hortumları ve contaların düzenli olarak dezenfekte edilmesi, klima filtrelerinin değiştirilmesi, hastalığın yayılma riskini azaltabilir.

Related Posts

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Dişlerinizi fırçalarken gördüğünüz kırmızılık, haftalarınızı mahvedebilir

Dişlerinizi fırçalarken fırça kıllarında ya da lavaboda beliren hafif bir kırmızılık, çoğu zaman önemsenmeden geçiliyor. Ancak uzmanlar, bu küçük belirtinin ağız sağlığı açısından ciddi bir tehlikenin habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Fazla şeker bağışıklığı da çökertiyor

Günümüzde çok fazla hazır gıda dolayısıyla çok fazla şeker tüketiyoruz. Bu durumun
sağlığımız için büyük bir risk olduğunu belirten Prof. Dr. Osman Erk ‘’Kalpten bağırsaklara kadar vücuda tepeden tırnağa zarar veren bu durum bağışıklığı da zayıflatıp, vücudu hastalıklara açık hale getirir” dedi.

Kapıdan içeri sokan yandı! Alerji coşturan çiçek de var, nefesi anında tıkıyor

Çevresel alerjilerden muzdarip olanlar için ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimler güzel olduğu kadar zordur. Polen gibi alerjenler bu dönemleri çekilmez hale getirebilir. Alerji hastaları, hapşırma, burun akıntısı ve göz kaşıntısı gibi belirtilerden kaçınmak için genellikle evlerine sığınır. Ancak evinizde bu bitkiler bulunuyorsa, alerjiye yakalanmanız an meselesi olabilir.

Z kuşağının yeni seyahat trendi: JOMO!

3.300 katılımcıyla yapılan ankete göre Z kuşağı arasında yeni bir seyahat trendi yükseliyor. Yeni nesil beslenme, egzersiz, yenilenme ve ruh sağlığını bir arada barındıran bütünsel bir tatil konsepti talep ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir