Prof. Dr. Özlü’den grip uyarısı: Ağır tabloyla gelenler arttı

Trabzon’da Grip ve Zatürre Vakalarında Artış

TRABZON – Kış mevsiminin etkisiyle Trabzon’da da grip ve zatürre vakalarında artış gözlemleniyor. Son bir ay içinde öksürme, boğaz ağrısı, halsizlik gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalananlar, hastanelerde ve aile hekimliklerinde yoğunluğa sebep oluyor.

Her yıl kış aylarında ortaya çıkan mevsimsel grip, yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Son zamanlarda ise grip vakalarının zatürreye dönüştüğü hasta sayısında artış yaşanıyor. Grip belirtileri uzun süre geçmeyen hastalar, göğüs ağrısı ve şiddetli öksürük gibi şikayetlerle hastanelere yönlendiriliyor.

‘Zatürre Hastalarında Artış Yaşanıyor’

Medikal Park Karadeniz Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, viral enfeksiyonların sıklığında genel bir artış olduğunu belirtti. Mevsimsel koşulların etkisiyle enfeksiyonların arttığını ifade eden Özlü, grip vakalarının mart ayından itibaren azalacağını söyledi.

Viral enfeksiyonların her yıl tekrarlayan bir döngüyle arttığını vurgulayan Özlü, özellikle polikliniklerde ve hastanelerde yoğunluk yaşandığını dile getirdi. Ağırlaşan şikayetleri olan hastaların vakit kaybetmeden hekime başvurması gerektiğini söyleyen Özlü, zatürre vakalarında da artış yaşandığını belirtti.

‘Şikayetler Artarsa Tedavi İçin Hekime Başvurun’

Grip ve zatürre arasındaki farkın hastalar tarafından kolayca anlaşılamayacağını belirten Özlü, her iki hastalıkta ateş, öksürük, halsizlik, boğaz ağrısı gibi belirtilerin görülebileceğini söyledi.

Özlü, şu uyarılarda bulundu: “Eğer ateş yüksekse, ağrılar şiddetliyse, nefes darlığı varsa acilen hekime başvurun. ‘Geçer’ diyerek beklemeyin. Zatürre riski taşıyabilirsiniz. Kendinizi izole edin ve toplu alanlardan uzak durun. Maske kullanın.”

‘Hastalıkları Tanımak Zor Olabilir’

Virüslerin yayılmasını önlemek için hasta olan kişilerin toplumdan izole olması gerektiğini belirten Özlü, sağlıklı kişilerin de hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Kalabalık ve kapalı mekanlarda virüs bulaşma riskinin yüksek olduğunu söyleyen Özlü, el hijyeninin önemini vurguladı.

Sağlıklı kalmak için dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Özlü, virüslerin yayılmasını engellemek için temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Mevsimsel hastalıkların artış gösterdiği bu dönemde herkesin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

SGK’nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 farklı ilacın SGK geri ödeme kapsamına alındığını bildirdi.

Pilav yerken pişman olmayın! İşte diyetisyen onaylı pirinç türü

Dengeli beslenmenin ipuçları arasında yer alan basmati pirinci, düşük glisemik indeksi ve hafif yapısıyla öne çıkıyor. Diyetisyen Emine Uluçay, basmati pirincin sağlık açısından neden tercih edilmesi gerektiğini anlattı.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler

Anne-babanın bu alışkanlığı çocuklarda depresyon riskini artırıyor

Avustralyalı bilim insanları, küçük çocukların yanında sık sık telefon ya da tablet kullanan ebeveynlerin, farkında olmadan çocuklarının beyin gelişimine zarar verebileceğini ortaya koydu. Yeni araştırmaya göre bu alışkanlık, dikkat eksikliği, duygusal dengesizlik ve hatta depresyon riskini artırıyor.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü.