Osmanlı İmparatorluğu 33. Padişahı V. Murad’ın Torunu, CIA İçin Çalıştı İddiası
İngiltere’nin ünlü gazetesi The Times’ın iddiasına göre, Osmanlı İmparatorluğu’nun 33. padişahı V. Murad’ın yazar olan torunu Kenize Murad, ABD istihbarat örgütü CIA için çalışmış olabilir.
Haberde Fransa’da yaşayan Kenize Murad’ın, 1973 yılında CIA tarafından ‘UNPOLO/1’ kod adıyla muhbir olarak görevlendirildiği ileri sürüldü.
Kenize Murad, Osmanlı padişahı V. Murad’ın kızı Hatice Sultan’ın kızı Selma Rauf Hanım Sultan’ın 1939 yılında Paris’te doğan kızı.
Murad, o dönemlerde uzmanlık alanı olan Ortadoğu konuları üzerine gazetecilik faaliyetleri yürütüyordu.
Haberde yer alan belgelere göre, Murad’a Amerikalı bir diplomat tarafından Çinli diplomatlar ve Orta Doğu hedefleri üzerinde casusluk yapması teklif edildi. Murad’ın bu teklifi önce kabul ettiği fakat daha sonra vazgeçtiği ve CIA’ye bir mektup göndererek muhbirlik yapmaktan vazgeçtiğini bildirdiği belirtildi.
The Times’ın iddiasına göre, Murad’ın CIA ile ilişkisi 1979 yılına kadar sürmüş olabilir.
Murad, CIA’ye çalıştığı iddialarına ilişkin olarak, teklifi kabul ettiğini ancak asıl amacının CIA’nin sol görüşlü gazetecileri nasıl işe aldığı hakkında bir hikaye yazmak olduğunu belirtti. Ancak daha sonra korkuları nedeniyle bu fikirden vazgeçtiğini ifade etti.
Gazete, Murad’ın CIA’ye çalıştığına dair belgenin 1979’da İran’daki ihtilal sırasında Tahran’daki ABD elçiliğinde bulunduğunu ve belgenin İranlı halı dokumacıları tarafından kâğıt öğütücüsünden toplandığını da belirtti.
More Stories
Almanya Başbakanı Olaf Scholz: Ukrayna, Avrupa’ya güvenebilir
Ünlü iş insanı neden ‘business’ uçmadığını bu sözlerle anlattı!
FETÖ sanığı eski astsubay hakim karşısında beraatini istedi