Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar, HDP’nin 2023 seçimlerine Yeşil Sol Parti adı altında katılması nedeniyle, Hazine’nin HDP’ye yaptığı yaklaşık 400 milyon liralık yardımın geri talep edildiğini duyurdu. Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bakalım, 400 milyon liranın akıbeti ne olacak, izleyelim” ifadelerini kullandı.
14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde HDP’nin kapatılma olasılığı nedeniyle Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime katıldığını hatırlatan Tayyar, EHP, TÖP ve EMEP gibi sol partilerin de aynı çatı altında ittifak oluşturduğunu belirtti. Tayyar’a göre, Hazine, seçim sürecinde kanun gereği HDP’ye yaklaşık 400 milyon lira yardımda bulundu. Ancak HDP’nin kendi adını kullanmadan seçime girmesi üzerine, Hazine yardımın iadesini istedi.
HDP, “Seçime ittifakla katıldık” gerekçesiyle iade talebine karşı çıktığını söyleyerek, Hazine’nin görüşüne itiraz etti. Hazine ise, HDP’nin yeni bir parti olarak seçime girdiğini savunarak iade talebini sürdürüyor. Bu anlaşmazlık, taraflar arasında hukuki bir süreç başlatarak yargıya taşındı. Tayyar, dosyanın Yargıtay incelemesinde olduğunu da sözlerine ekledi.
Konu hakkında gelişmeleri takip edeceğiz.