CHP’den ‘Kürt sorununun’ çözümü için komisyon önerileri: 35 kişi, eşit temsil, nitelikli çoğunluk, yasal güvence

CHP, Meclis’te Kürt Sorunu Komisyonuna İlişkin Önerilerini Netleştirmeye Başladı

CHP, Kürt sorununun çözümü için Meclis’te kurulacak komisyona ilişkin önerilerini netleştirmeye başladı. Bu kapsamda çalışma yürüten 10 kişilik milletvekili komisyonu yarın (2 Temmuz) önerilerine son şeklini vererek MYK’ya sunacak. Eşit temsil, nitelikli çoğunlukla karar alma, 35 üye, komisyonun yasa ile kurulması; MYK’nın onayından sonra Meclis Başkanına sunulacak öneriler arasında yer alması bekleniyor.

CHP Önerilerini En Geç Önümüzdeki Hafta İletecek

Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler Kürt sorununun çözümü için Meclis çatısında kurulacak komisyona ilişkin önerilerini Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a sunmaya başladı. Şimdiye kadar AKP, MHP ve DEM Parti komisyonun usul ve esaslarına ilişkin önerilerini Kurtulmuş’a sundu. Çalışmalarında sona gelen CHP’nin önerilerinin bu hafta sona ermeden, en geç önümüzdeki hafta başı iletilmesi hedefleniyor.

Son Toplantı Yarın Yapılacak, Öneriler MYK Onayından Sonra Sunulacak

CHP’nin kendi içinde kurduğu, 10 milletvekilinden oluşan Demokrasi ve Adalet Komisyonu, komisyona dair önerilerine son şeklini yarın yapılacak toplantıda verecek. Bu toplantıda ortaya çıkan öneriler CHP MYK’ya sunulacak. MYK‘nın onayının ardından CHP’nin önerileri, Meclis Başkanı’na iletilecek.

CHP Nasıl Bir Komisyon Öneriyor?

CHP’de komisyona usul ve esaslarına ilişkin bazı öneriler öne çıkmaya başladı. Buna göre CHP; sürecin, komisyon çalışmalarının bir yasal güvencesinin olması adına komisyonun yasa ile kurulmasını öneriyor.

100 Üye Çok Fazla, 35 Üye Olabilir

MHP’nin önerdiği 100 üyeli bir komisyonun, işlevsel olmayacağını düşünen CHP, daha işlevli olabilecek bir üye sayısı belirlenmesini istiyor; 35 üyeye sıcak bakıldığı ifade ediliyor.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu Gibi Eşit Temsil Olmalı

Meclis’te halihazırda çalışma yapan içtüzükle bağlı ihtisas komisyonlarından farklı bir temsil biçimi de CHP’de tartışılıyor. Mevcut ihtisas komisyonlarında siyasi partilerin Meclis’teki sandalye sayısı oranında temsil edildiği kaydedilirken süreç için kurulacak bu yeni komisyonda her partinin eşit sayıda milletvekili ile temsil edilmesi gerektiği ifade ediliyor. CHP, üye yapısının geçmişte kurulan ve eşit temsilin esas alındığı Anayasa Uzlaşma Komisyonu benzeri bir yapı olabileceğini belirtiyor.

Çalışma Süresi Sınırlanmalı, Kararlar Nitelikli Çoğunlukla Alınmalı

Komisyonun çalışma süresinin belirli ve sınırlı olması gerektiği de CHP’nin önerilerinden bir diğeri olarak tartışılıyor. CHP ayrıca, komisyonda kararların salt çoğunlukla değil nitelikli çoğunlukla alınmasını da öneriyor.

Süreci Murat Emir Koordine Edecek

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir’in komisyonun kuruluş aşamasında Numan Kurtulmuş’la iletişimi sağlayacağı ve bu süreci koordine edeceği kaydedildi.

Related Posts

Trump: İsrail, Gazze’de 60 günlük ateşkesi kabul etti

Trump: İsrail, Gazze’de 60 günlük ateşkesi kabul etti

Ankaralılar dikkat! Bu yollar trafiğe kapatılacak

Ankara Emniyet Müdürlüğü, kentte bazı yolların yarın saat 14.00’ten itibaren araç trafiğine kapatılacağını duyurdu.

Shakira ile Epson arasında ilham verici ortaklık

Küresel baskı ve projeksiyon teknolojileri lideri Epson, dünyaca ünlü müzik yıldızı, girişimci ve yenilikçi kişiliğiyle tanınan Shakira’yı Orta Doğu, Türkiye, Afrika, Orta Asya ve Batı Asya META-CWA bölgeleri için resmi marka elçisi olarak duyurdu. 1 …

Trump’tan Musk’a tehdit: “Belki onu sınır dışı ederiz!’

Trump, Musk’ın elektrikli araç işindeki ayrıcalıklarını kaybetmesinden dolayı üzgün olduğunu ve çok daha fazlasını kaybedebileceği konusunda uyardığını söyledi. Donald Trump, Tesla kurucusunun “harika” harcama tasarısını eleştirmesinin ardından Elon …

Gemlik depremi sonrası Prof. Dr. Ercan olabilecek en büyük depremi açıkladı!

Bursa’nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin ardından Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan bölgede gerçekleşebilecek potansiyel depremin büyüklüğünü paylaştı.

Rusya’ya karşı Batı cephesinde birlik sinyali

Trump yönetiminin göreve başlamasının ardından Rusya karşıtı cephede ayrı düşen ABD ve AB tekrar aynı noktaya dönme sinyalleri veriyor. Rusya’nın “oyalama taktiğinden bıktığı” belirtilen Trump’ın Moskova’ya karşı sert yaptırımlara yeşil ışık yakması gündemde.