Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Muhalif isim ülkeye sokulmadı

Belaruslu insan hakları savunucusu Dmitry Grinkevich’in Gürcistan’a girişi, resmi bir gerekçe sunulmaksızın engellendi. Haber, Belaruslu medya kuruluşu Pozirk duyurdu. Kaynak olarak ise halen Gürcistan’da iltica talebinin sonucunu bekleyen bir diğer …

Putin’in İstanbul çağrısına Zelenski’den ilk yanıt: 12 Mayıs’ı bekliyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, gece yarısında yaptığı açıklamada Ukrayna konusunda önemli mesajlar verdi. Putin, 15 Mayıs’ta İstanbul’da ön koşulsuz görüşmelerin başlaması için çağrı yaptı. Putin, “Ukrayna’da üçüncü kez ateşkes ilan ediyoruz …

Rüşvet karşılığı imar iddiasının altından AKP’li üyeler çıktı

İş insanı Mehmet Gülay 24 saatte 3 kez değiştirdiği ifadesinde, İmamoğlu’nun 2019’da yeniden seçilmesinden sonra kendisinden rüşvet istendiğini öne sürdü.

Avrupalı liderler, ateşkes talebiyle Ukrayna’da

Almanya, Fransa, İngiltere ve Polonya liderleri Rusya’ya, Ukrayna’da ateşkes ve müzakere masası çağrısı yapmak için Kiev’i ziyaret ediyor.

Pakistan ordusu Hindistan’ın 3 havalimanını hedef aldı

Hindistan ordusu, Pakistan’ın 3 havalimanını füzelerle hedef alırken, Pakistan ordusu da Hindistan’ın saldırılarına karşılık verdiğini açıkladı. Karşı saldırıda, Hindistan’daki Surat Garh, Sirsa, Bathinda ve Akhnoor havalimanlarının hedef alındığını aktarılan açıklamada, saldırıda Hindistan’a ait S-400 hava savunma sisteminin de Pakistan Hava Kuvvetlerine ait J-17 savaş uçağıyla hipersonik füzeyle imha edildiği kaydedildi.

SÖZCÜ’nün torpil haberi meclis gündeminde

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, SÖZCÜ’nün Karaman İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştirilen ve kamuoyunda torpil iddialarıyla tartışma yaratan daimî işçi alımı haberini TBMM gündemine taşıdı. Ünver, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, işe alınan kişilerin büyük bölümünün iktidar partisinin teşkilat mensuplarının yakınları olduğuna dair iddiaları sordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir