Ankara Tabip Odası: TÜİK enflasyonu halk sağlığı sorunu!

TÜİK Raporuna Göre Enflasyon Durumu Değerlendirildi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son enflasyon verilerini açıkladı. Aralık 2024 raporuna göre, memur ve memur emeklilerine yapılan zam oranı yüzde 11,54 olarak belirlenirken, SSK ve Bağkur emeklilerine yapılan zam oranı yüzde 15,75 olarak açıklandı. Ankara Tabip Odası, ENAG, TÜİK ve İTO verileri arasındaki farklılıklara dikkat çekerek, enflasyon hesaplamalarındaki tutarsızlıkların işçi, memur ve emeklilerin haklarını gasp ettiğini ifade etti.

ATO’nun açıklamasına göre, dünya genelinde gıda fiyatları yıllık yüzde 6,7 artarken, Türkiye’de bu artış yıllık yüzde 43,6 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK’in Aralık 2024 dönemi gıda enflasyonu yüzde 43,58 olarak açıklandı. DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamalar ise emekliler için bu oranın yüzde 60’a ulaştığını gösterdi. Farklı gelir grupları için gıda enflasyonu detayları da kamuoyuyla paylaşıldı.

Yapılan açıklamalarda, çocuklar ve yetişkinler için günlük kalori ihtiyaçlarına göre yapılan hesaplamalar sonucunda, dört kişilik bir ailenin asgari beslenme maliyetinin 21-24 bin TL arasında değiştiği vurgulandı.

“Halk Sağlığı Açısından Endişe Verici Durum”

3 Ocak itibariyle Ankara’da 200 gram ekmeğe yapılan yüzde 25’lik zam oranının, maaşlardaki artışı geçmesi halk sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturduğu belirtildi. Açlık sınırının asgari ücrete eşitlenmesinin sağlıklı beslenmeyi zorlaştırabileceği vurgulandı.

“Sağlık Sorunlarıyla Karşılaşma Riski Artabilir”

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle yetersiz ve dengesiz beslenen bireylerde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığının arttığı belirtilirken, yüksek gıda fiyatlarının protein, sebze ve meyve tüketimini azalttığı ve obezite, hipertansiyon, diyabet gibi sağlık sorunlarını artırdığına dikkat çekildi.

Related Posts

İktidar, “İsrail ile ticareti tamamen kestik” demişti; İsrail İstatistik Ofisi’ne göre Türkiye, bu yıl 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

İktidar, “İsrail ile ticareti tamamen kestik” demişti; İsrail İstatistik Ofisi’ne göre Türkiye, bu yıl 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

Konut kredisinde tablolar güncellendi! Ev sahibi olmak isteyenler dikkat

Günümüz şartlarında ev sahibi olmak mevcut ekonomik koşullar ve hayat pahalılığının artması sebebiyle günden güne daha da zorlaşıyor. Birikim yapmakta zorlanan vatandaşlar genellikle banka kredilerine yöneliyor. Son dönemlerde özellikle ev …

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Tükiye’nin toplam petrol ithalatı yüzde 2,2 arttı

Nisan ayında Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı geçen yıla göre yüzde 2,2 artarak 4 milyon 291 bin 488 tona yükseldi.

Tapu sahiplerine Kentsel dönüşüm uyarısı: Haklarınızı korumak için 7 kritik nokta

Yaşanan depremler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm süreci, sadece ev sahipleri için değil, aynı zamanda müteahhitler için de karmaşık bir dönemi işaret ediyor. Bu noktada, hak sahiplerinin yasal haklarını güvence altına alabilmesi için sözleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta büyük bir önem taşıyor.