Bol yağış o ülkede şeker üretimini artırdı

Uzmanlar, Şeker Üreticisinin 2025/26 İhracatını Artırabileceğini Belirtiyor

Üretimdeki toparlanmanın, dünyanın ikinci büyük şeker üreticisinin 2025/26’da ihracatını artırmasına olanak sağlayacağını belirten uzmanlar, yetersiz yağışların şeker kamışı verimini düşürmesi ve iki yıl süren ihracat kısıtlamalarına yol açmasının ardından, bu durumun böyle olacağını söyledi.

Yağmurun Şeker Kamışı Üretimini Artırması Bekleniyor

Batı’nın önde gelen şeker üretim eyaletlerinden biri olan Maharashtra’da üç dönümlük bir araziye şeker kamışı eken Umesh Jagtap, “Şeker kamışı bize genellikle iyi getiri sağlıyor, ancak bazen su eksikliğinden dolayı ekemiyoruz” dedi. “Bu yıl Mayıs ayında yoğun yağmur yağdı ve hava tahminleri daha fazla yağmurun yolda olduğunu söylüyor. Bu yüzden normalden daha fazla ekim yapmayı planlıyoruz.”

Maharashtra ve komşu Karnataka’daki çiftçiler Mayıs ayında şeker kamışı mahsullerini sulamakta zorlanıyor. Ancak bu yıl Maharashtra ve Karnataka sırasıyla ortalamadan %1.007 ve %234 daha fazla yağış aldı.

Umudumuzu Artıran Yağışlar

Ulusal Şeker Kooperatifleri Federasyonu (NFCSF) Genel Müdürü Prakash Naiknavare, yağışların ekim ayında başlayacak 2025/26 sezonunda hasat edilecek ürüne fayda sağlayacağını ve ayrıca 2026/27 hasadı için ekimi destekleyeceğini söyledi.

Şeker kamışı ekimden hasada kadar genellikle 10 ila 18 ay sürer. Sonuç olarak, bu ay ekime başlayan çiftçilerin ürünlerini 2026/27 sezonunda hasat etmeleri bekleniyor.

Üretimde Beklenen Artış ve İhraç Potansiyeli

NFCSF, 2025/26’da brüt şeker üretiminin bir yıl öncesine göre neredeyse beşte bir oranında artarak 35 milyon metrik tona ulaşacağını tahmin ediyor. 2024/25 pazarlama yılı Eylül ayına kadar Hindistan’ın net şeker üretiminin sekiz yılın ardından ilk kez tüketimin altına düşmesi bekleniyor.

Bu düşüş, şeker kamışı ekimini etkileyen ve Hindistan’ı 2023/24’te şeker ihracatını yasaklamaya ve 2024/25’te yalnızca 1 milyon ton şekere izin vermeye zorlayan 2023 kuraklığından kaynaklanıyor. Hindistan, 2022/23’e kadar olan beş yıllık dönemde yıllık ortalama 6,8 milyon tonluk hacimle dünyanın 2 numaralı şeker ihracatçısı oldu.

Küresel bir ticaret evinde çalışan Mumbai merkezli bir tüccar, “Üretimin güçlü bir şekilde toparlanacağı görülüyor, bu nedenle Yeni Delhi’nin ekim ayında başlayacak gelecek sezonda 3 milyon tonun üzerinde ihracata izin vermekte muhtemelen sorun yaşamayacağını” söyledi.

Related Posts

New York borsası çöktü: Ticaret anlaşması ve gerilim endeksleri vurdu! (12 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,3 azalarak 42.737,36 puana indi. S&P 500 endeksi yüzde 0,2 azalışla 6.009,9 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,19 kayıpla 19.578,87 puana geriledi. Yatırımcılar ABD-Çin ticaret anlaşmasına dair daha fazla netlik …

Uluslararası kriz! BM’de 7 bin kişinin işine son verilebilir

BM belgelerine göre, çok sayıda kurumun birleştirilmesi, bazı ajansların ise tamamen kapatılması gündemde. Yaklaşık 7 bin çalışanın işsiz kalmasına neden olacak sürecin arkasında Trump’ın kesintiye uğrattığı ABD fonları var.

Brent petrol 7 haftanın zirvesinde

Brent petrol 7 haftanın zirvesinde

Türk şirket Kiwa PVEL 2025 listesinde yer aldı

Güneş paneli endüstrisinin kalite testlerinden biri olan Kiwa PVEL 2025’te “En İyi Performans Gösterenler” arasında Kalyon PV’nin de yer aldığı açıklandı.

Dev bankadan şaşırtan açıklama: Yıl sonu dolar tahmini belli oldu!

ING, ekonomideki güncel durum hakkında yeni açıklamalarda bulundu. Yıl sonu dolar kuru beklentileri şekilleniyor. Ekonomi uzmanlarına göre yıl sonu dolar tahmini belli oldu.

Stanley Fischer ve Türkiye…

Stanley Fischer denince aklıma hem doğrular hem de yanlışlar geliyor. Türkiye’nin o dönemdeki IMF süreci gerçekten de ibretliktir. Bankacılık sistemi kırılgandı, döviz açık pozisyonları büyüktü, kamu maliyesi zayıftı. Bu tabloya rağmen bir tür sabit kur rejimi uygulamaya çalışmak, ciddi bir hataydı. Ama 2001’de duvara çarptıktan sonra, güçlü bir programla, üstelik üç partili, zayıf bir koalisyon hükümeti döneminde, ekonomiyi krizden çıkaran da yine biz olduk.