Skip to content
Güncel Blog Sitesi

Güncel Blog Sitesi

  • Başlangıç
  • Haber
  • Teknoloji
  • Ekonomi
  • Tanıtım
  • Sağlık
  • Yaşam
  • İLETİŞİM
  • Home
  • Haber
  • Çavuşoğlu ile Kuleba Lviv’de bir araya geldi: ‘Garantör ülke’ açıklaması
  • Haber

Çavuşoğlu ile Kuleba Lviv’de bir araya geldi: ‘Garantör ülke’ açıklaması

Seher Alp 17 Mart 2022 7 min read

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba Lviv kentinde bir araya geldi. Kuleba, “Türkiye’yi garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu ise, “Kolektif Güvenlik Anlaşması konusunda Ukrayna’nın bir teklifi oldu: P5+Türkiye ve Almanya. Dün Moskova’da yaptığım temaslarda Rusya Federasyonu’nun buna bir itirazının olmadığı, böyle bir teklifi kabul edebileceklerini gördüm” dedi.

SİYASET 17.03.2022 16:38

Çavuşoğlu ile Kuleba Lviv'de bir araya geldi: 'Garantör ülke' açıklaması

Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın Lviv kentinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile bir araya geldi. Kuleba, Türkiye’yi garantör olmasını istedikleri ülkeler arasında gördüklerini belirtirken, Çavuşoğlu, yakınlaşma olduğu görülen konularda bir anlaşma zemini olursa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin bir araya gelme olasılığının bulunduğunu belirtti.

Çavuşoğlu ve Kuleba, ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, açıklamasında, “Bugün mevkidaşım ve yakın arkadaşım Çavuşoğlu’nu ağırlamaktan son derece memnun oldum. Bir hafta önce sayın Çavuşoğlu diğer ülke bakanlarının yapamadığını yaptı ve Rus-Ukrayna dışişleri bakalarını bir masada buluşturdu. Sonra sayın Çavuşoğlu Moskova’ya gitti ve buraya geldi” dedi.

Kuleba, sözlerine şöyle devam etti: “Biz Türkiye’nin arabuluculuk çalışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Sayın Çavuşoğlu Moskova’da yaptığı görüşmelerin sonuçlarını burada paylaştı. Rusya’ın ülkemize yönelik saldırısına son vermek ve Rus birliklerinin geri çekilmesi amacıyla Ukrayna her platformda çalışmaya hazır. Bundan sonraki çabalarımızın Ukrayna ve Rusya başkanlarının görüşmesi konusunda yoğunlaşması için mutabakata vardık. Zira savaşın sona ermesi için Putin ve Zelenski’nin görüşmesi gerektiğini anlıyoruz. Bunun dışında biz ikili ilişkilerimizi de görüştük. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşa ne Ukrayna’nın ne de Türkiye’nin ihtiyacı var.”

“Kararlılığınız, cesaretiniz ve şahsen ziyaretiniz, Türkiye’nin aktif bir oyuncu olduğunu kanıtlıyor” diyen Kuleba, “Türkiye’yi garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ukrayna-disisleri-bakani-turkiye-yi-garantor-olmasini-istedigimiz-ulkeler-arasinda-goruyoruz-992689-1.

ÇAVUŞOĞLU: UKRAYNA, TÜRKİYE’Yİ OLASI ANLAŞMANIN GARANTÖRLERİ ARASINDA TEKLİF ETTİ

Çavuşoğlu, mevkidaşına bu zor günlerde kendisine vakit ayırdığı için teşekkür ederek, “8 Ekim’de stratejik planlama toplantımızı burada Lviv’de yapmıştık. Özellikle bu zor günlerde Lviv’e gelerek stratejik ortağımız Ukrayna’ya olan desteğimizi burada göstermek istedik” dedi.

Çavuşoğlu, bu savaşın bir an evvel sona ermesi gerektiğini belirterek, akan kanın ve gözyaşının durdurulması gerektiğini kaydetti. Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Biz ilk günden bugüne kadar bu yönde çabalarımızı yoğunlaştırarak devam ediyoruz. Bu düşünceyle dostum Kuleba’yla Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’u Antalya’da bir araya getirdik. O toplantıda yapıcı yaklaşımından dolayı Kuleba’ya teşekkür etmek istiyorum. Bir taraftan Belarus müzakereleri devam ederken biz de barışın tesisi için çabalarımızı devam ettiriyoruz, o nedenle dün Moskova’daydım. Moskova’da gündeme gelen konular ve edindiğimiz izlenimler hakkında Kuleba’ya bugün bilgi verdim. Cumhurbaşkanımız Erdoğan da dün Başkan Zelenski ile telefonda görüştü ve bugün de Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek.”

“TEMENNİMİZ MARİUPOL’DA ACİL BİR ATEŞKESİN SAĞLANMASI”

Çavuşoğlu, Ukrayna’daki Kırım Tatar Koordinasyon Merkezini de ziyaret edeceklerini belirterek, Mariupol bölgesinde çatışmaları devam ettiği için orada yaşayan Türk vatandaşları ve masum sivilleri ayırt etmeksizin tahliyesini yapılmasının aciliyet olduğunu söyledi.

“Temennimiz, önce Mariupol’da acil bir insani ateşkesin sağlanması sonra da tüm Ukrayna’da savaşın sona ermesi ve ateşkesin kalıcı bir şekilde tesis edilmesi, anlaşma ve barış yolunda diplomasiye fırsat verilmesi” değerlendirmesinde bulunan Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Kuleba ve Lavrov’u bir kere daha Antalya’da bir araya getirmekten biz mutlu olacağız bu çabalarımız doğrultusunda. En kısa zamanda artık liderler düzeyinde bir buluşmanın zemininin de hazırlanması gerekiyor. Böyle bir liderler düzeyindeki toplantıya da ev sahipliği yapmak istediğimizi daha önce belirtmiştik. Bu iki ziyaretin neticesinde tabii savaşlarla ilgili kesin bir şey söylemek zor olur ama ateşkes umudumuz biraz daha artmıştır.”

ukrayna-disisleri-bakani-turkiye-yi-garantor-olmasini-istedigimiz-ulkeler-arasinda-goruyoruz-992700-1.

TÜRKİYE’NİN GARANTÖR ÜLKE OLACAĞINA İLİŞKİN HABERLER

İngiltere, ABD ve Türkiye’nin garantör ülke olacağına ilişkin haberler, olası ateşkes ve Putin-Zelenski görüşmesine ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, “Kolektif Güvenlik Anlaşması konusunda Ukrayna’nın bir teklifi oldu: P5+Türkiye ve Almanya. Dün Moskova’da yaptığım temaslarda Rusya Federasyonu’nun buna bir itirazının olmadığı, böyle bir teklifi kabul edebileceklerini gördüm“ yanıtını verdi.

“PUTİN VE ZELENSKİ’NİN BİR ARAYA GELME OLASILIĞI VAR”

Çavuşoğlu, önemli olanın her iki devletin, hükümetin ve halkın kabul edebileceği bir mutabakata varılması olduğunu belirterek, “Yakınlaşma olduğunu gördüğümüz konularda bir anlaşma zemini olursa iki liderin bir araya gelme olasılığı var” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Türkiye’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmek istediğini söylediğini hatırlatan Çavuşoğlu, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.

Moskova’daki temaslarında Mariupol’de tahliye koridorlarının açılmasının ele alınıp alınmadığı ve Putin-Zelenski görüşmesine ilişkin tarihin sorulması üzerine Çavuşoğlu, “Görüşmenin ne zaman olacağına dair bir tahminde bulunmak zor. Çünkü iki liderin de buna hazır olması lazım. Bu zeminin de hazırlanması gerekiyor. Tarihi de onlar belirleyecek.” yanıtını verdi.

“MARİUPOL’DE 24 SAATLİK ATEŞKES OLSUN”

Mariupol’de en az 24 saatlik bir insani ateşkes ve koridorun açılması teklifinin Antalya’daki üçlü toplantıda Kuleba’dan geldiğini ve kendisinin bu teklifi güçlü şekilde desteklediğini hatırlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Maalesef bugüne kadar bunu başaramadık. Çatışmalar devam ediyor ve on binlerce sivil insan şehri terk edemedi. Biz her iki tarafla da temas halindeyiz. Rus tarafı kendilerinin insanları çıkarmak istediğini, Ukrayna’nın engellediğini söylüyor. Ukrayna’da buna hazır olduğunu, Rusya’nın engellediğini söylüyor. Biz de şöyle bir teklifte bulunduk. Burada uluslararası kuruluşlar, Kızılhaç Örgütü, BM İnsani Örgütü olan OCHA ve de Türk Kızılayı gözlemci olsun, 24 saatlik ateşkes olsun, koridor açılsın, bunun işleyip işlemediğini de insani kuruluşlar gözlemlesin dedik.”

Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarını ve diğer ülke vatandaşlarının tahliyesi sürecinde zor bölgeler olduğunu belirterek, bu konuda Ukrayna tarafından çok büyük destek gördüklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, “Bu desteklerle yaklaşık 15 bin 200 vatandaşımızı tahliye ettik. Şu anda Mariupol bölgesinde de 100’den fazla vatandaşımız bulunuyor” dedi.

Kuleba ile bugünkü görüşmesinde Mariupol konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruya da Çavuşoğlu, dün Rus mevkidaşı Lavrov ve bugün Kuleba ile görüşmesinde bu konuyu ele aldıklarını, Kuleba’nın bu konuda iş birliğine hazır olduğunu ifade ettiğini aktardı.

SİHA AÇIKLAMASI

Türkiye’nin Ukrayna için askeri yardım sağlayıp sağlamadığı ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) “Bayraktar TB2”ye ilişkin soruyu da Çavuşoğlu, şöyle yanıtladı:
“Biz bu konularda özellikle bu savaş konusunda son derece ilkeli bir tutum sergiliyoruz. Doğruya doğru, yanlışa yanlış, siyaha siyah, beyaz beyaz diyoruz.
Bahsettiğiniz Bayraktar SİHA’ları Ukrayna tarafından Türkiye’deki bir şirketimizden satın alınan ürünler.”

Çavuşoğlu, Türkiye olarak zor zamanlarda başından beri Ukrayna’nın yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini söyledi.

Günün Önemli Manşetleri

Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun

Tags: Dimtro Kuleba MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU Türkiye Ukrayna

Continue Reading

Previous: CHP’li Torun: İktidar bütün kamu kaynaklarını bizim belediyelerimize kapattı
Next: Arınç’tan, ‘Erdoğan eski AKP’lilerle görüşecek’ iddialarıyla ilgili açıklama

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Related Stories

Basketbol: Şampiyonlar Ligi
1 min read
  • Haber

Basketbol: Şampiyonlar Ligi

22 Mart 2023
Davulcular Ramazan’a Hazır
1 min read
  • Haber

Davulcular Ramazan’a Hazır

21 Mart 2023
AFAD binasında çıkan yangın Meclis gündeminde
2 min read
  • Haber

AFAD binasında çıkan yangın Meclis gündeminde

21 Mart 2023

Kategoriler

  • Ekonomi
  • Haber
  • Sağlık
  • Tanıtım
  • Teknoloji
  • Yaşam

Son Yazılar

  • Basketbol: Şampiyonlar Ligi
  • Davulcular Ramazan’a Hazır
  • 2023 Dodge Challenger SRT Demon 170 Tanıtıldı [Video]
  • AFAD binasında çıkan yangın Meclis gündeminde
  • REM People, afetlere yapay zekâ ve teknolojiyle hazırlanacak
  • Evrak bölümünde yangın çıkan AFAD’dan açıklama
  • Yüzerek Yunan adasına geçmeye çalışan kaçak göçmen kurtarıldı
  • “Maneviyatım ağır basıyor” diyerek sahneleri bırakan Tuğçe Tayfur, tesettüre girdi
  • Almanya’dan deprem bölgelerine 240 milyon euro yardım
  • Cizre’nin Tarihi
  • Yavuz Ekinci’nin ‘Rüyası Bölünenler’ romanı için toplatma kararı
  • AKUT gönüllüleri Çanakkale şehitleri için yürüdü…
  • Stefan Kuntz’tan Salih Uçan sözleri: Beni arayıp özür diledi
  • Edirne’de düzenlenen sempozyumda lojistiğin önemi konuşuldu
  • FED’den Son Dakika Duyurusu! Bitcoin Ne Olur?
sekabet giriş eşya depolama
ankara escort
kocaeli escort
bursa escort
escort bursa
pendik escort
tuzla escort
izmit escort
bursa escort
instagram takipçi satın al
denizli escort
kocaeli escort
izmit escort
escort pendik
deneme bonusu veren siteler
betmarlo egt oyna lordcasino pragmatic slot oyunları barn festival favorislot luvibet showbet betist giriş tarafbet dog house megaways aviator oyna tombala oyna aresbet bonus hunt floating dragon oyna altıncasino trwin giriş markaj giriş sweet bonanza oyna ganobet hiperwin sugar rush oyna egt oyna gates of olympus oyna big bass bonanza oyna diyarbet diyarbet diyarbet diyarbet diyarbet diyarbet diyarbet diyarbet diyarbet diyarbet diyarbet diyarbetdiyarbet diyarbet
gaziantep escort bayan
gaziantep escort
deneme bonusu veren siteler
avcılar escort esenyurt escort bahçeşehir escort beylikdüzü escort bakırköy escort halkalı escort şirinevler escort şişli escort bayan escort

You may have missed

Basketbol: Şampiyonlar Ligi
1 min read
  • Haber

Basketbol: Şampiyonlar Ligi

22 Mart 2023
Davulcular Ramazan’a Hazır
1 min read
  • Haber

Davulcular Ramazan’a Hazır

21 Mart 2023
2023 Dodge Challenger SRT Demon 170 Tanıtıldı [Video]
3 min read
  • Teknoloji

2023 Dodge Challenger SRT Demon 170 Tanıtıldı [Video]

21 Mart 2023
AFAD binasında çıkan yangın Meclis gündeminde
2 min read
  • Haber

AFAD binasında çıkan yangın Meclis gündeminde

21 Mart 2023
Copyright © All rights reserved. | DarkNews by AF themes.