Merkez Bankası Faiz İndirimi Yatırımcı Tercihlerini Etkiledi
Merkez Bankası’nın faiz indirim adımlarıyla birlikte bir hafta vadeli repo faizinin yüzde 50’den yüzde 39,50’ye gerilemesi, yatırımcı tercihlerine de yansıdı. 29 Ağustos – 17 Eylül haftasında vatandaşın vadeli mevduat hesabı 7.19 trilyon liradan 7.07 trilyon liraya düştü.
Hamide Hangül’ün Dünya Gazetesi’nden aktardığı habere göre, söz konusu dönemde vadeli mevduattan 127.4 milyar lira çıkış yaşandı. Bu süreçte konut satışları ise eylül ayında 150 bin adedi aşarak, yılın en iyi performansını sergiledi.
İkinci el satışlarında 103 bin 540 adetle önemli bir payı olan konut sektöründe, ilk el satışları 47 bin 117 adette kaldı. Fiyatlar yıllık bazda yüzde 32,2 artış gösterdi. Ancak, reel bazda fiyatlar eylülde yüzde 0,8 düşüş yaşarken, reeldeki fiyat gerilemesi 20’nci ayını da sürdürdü.
Sektör temsilcileri, maliyetlerin etkisiyle fiyatların baskı altında olması ve talebin bu düşüşü konut alımlarına yönlendirdiğini belirtti. Bazı alıcıların, ödeme planını gelirlerine göre şekillendirerek konut satın aldığını ifade eden sektör temsilcileri, “Ödemenin tamamını veya taksitlendirmesini oradaki kazancına göre yapıyorlar” şeklinde değerlendirme yaptı.