Hastane malzemelerini kemiren yeni bir bakteri türü keşfedildi

İngiltere’de Yapılan Araştırmaya Göre Bakterilerin Plastikleri Parçalayarak Beslendiği Tespit Edildi

İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırmada, hastanelerde sık görülen bir bakteri türünün, tıbbi cihazlarda kullanılan plastikleri hem parçaladığı hem de bu malzemelerle beslendiği ortaya çıktı. Bilim insanları, dünya genelinde yılda yaklaşık 559 bin ölüme neden olan ‘Pseudomonas aeruginosa’ adlı bakterinin, bir hastanın yara enfeksiyonundan izole edilen bir türünü detaylı bir şekilde inceledi. Bu bakteri, özel bir enzim sayesinde belirli plastik türlerini parçalayıp enerji kaynağı olarak kullanabiliyor ve bilim dünyasında ‘Pap1’ olarak adlandırılan bu enzim büyük ilgi çekiyor.

Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen deneylerde, Pap1 enziminin sadece plastikleri parçalamakla kalmadığı, aynı zamanda bakterinin plastikleri bir besin kaynağı olarak kullanarak büyümesini sağladığı belirlendi. ‘Pseudomonas aeruginosa’, bağışıklık sistemine ve antibiyotiklere karşı dirençli hale gelmesine neden olan ‘biyofilm’ adı verilen koruyucu tabakaları oluşturabiliyor. Yapılan araştırmada, bakterinin plastik yüzeylerde daha büyük ve dayanıklı biyofilm tabakaları oluşturduğu da gözlemlendi.

Analizler, bakterinin parçaladığı plastik maddeleri biyofilm tabakalarına entegre ederek enfeksiyonun daha dirençli hale gelmesine katkı sağladığını ortaya koydu. Plastiklerin, adeta bir çimento gibi işlev görerek enfeksiyonun yayılmasını ve tedavilerin başarısız olmasını tetikleyebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, bu bulguların kateter, ortopedik implantlar ve yanık tedavisi gibi plastik temelli tıbbi cihazların güvenliği konusunda endişe yarattığını vurguluyor. Bakterilerin bu cihazlara yerleşip zarar vermesi, hastaların sağlık durumlarının kötüleşmesine ve tedavilerin etkinliğinin azalmasına yol açabilir.

Related Posts

Huawei katlanabilir dizüstü bilgisayarını duyurdu! En ince laptop olabilir

Computex fuarı sırasında duyurulan MateBook Fold açıldığında sadece 7.3 mm kalınlığı ile dikkat çekiyor.

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası’nda ödüller sahiplerini buldu

Sakarya’nın Karasu ilçesinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Üniversite öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı şampiyonada dereceye giren sporculara ilçe protokolü tarafından ödülleri takdim edildi.

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.