İktidarın yeni hedefi WhatsApp: Taslağın detayları ortaya çıktı

Daha önce Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformları için yapılan yasal düzenlemelere benzer bir çalışmanın, Whatsapp ve Signal gibi uygulamalar için de hazırlandığı öne sürüldü.

İktidar, geçmişte Twitter, Facebook ve TikTok gibi platformlar için uyguladığı sosyal medya düzenlemelerine Whatsapp ve Signal gibi uygulamaları da dahil etmeye hazırlanıyor.

Bilişim hukukçusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bir belgenin yayımlandığını ve taslak yönetmeliğin ortaya çıktığını ifade etti.

Whatsapp ve Signal gibi hizmetleri kapsayan “Şebekeler Üstü Hizmet Sunumu” ile ilgili taslak yönetmeliğin kamuoyuna yansıdığını belirten Akdeniz, bu taslağın daha önce sosyal medya platformları için yapılan düzenlemelere benzer bir yaklaşım içerdiğini dile getirdi.

‘BANT DARALTMA VE ERİŞİM ENGELLEME YAPTIRIMI’

Akdeniz, “Bu servisler Türkiye’de şirket kurmaya zorlanacak. Eğer yetkilendirme yapılmazsa, bant daraltma ve erişim engelleme gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklar. Bu durum, Whatsapp ve Signal gibi servislerin milyonlarca kişi tarafından kullanımını zorlaştıracak, hatta engelleyecek. Amaç, her zamanki gibi bu servisleri de bir sonraki seçimler öncesi kontrol altına almak. X ve hatta Meta gibi platformlar, Türkiye’deki yapıya ve taleplere boyun eğmeye devam ettikçe ve kendilerine gönderilen talepler hakkında şeffaf davranmadıkça, bu tip düzenlemeler ve uygulamalar karşımıza çıkmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

YAMAN AKDENİZ KİMDİR?

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Yaman Akdeniz, hukuk profesörüdür.

Akdeniz, internet hukuku, insan hakları, ifade özgürlüğü ve dijital sansür gibi alanlarda uzmanlaşmıştır.

Eğitimini İngiltere’de tamamlayan Akdeniz, Leeds Üniversitesi’nde hukuk lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı.

2001-2009 yılları arasında Leeds Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde çalıştı, burada Siber Hukuk Araştırma Ünitesi’nin koordinatörlüğünü üstlendi ve Siber Hukuk Yüksek Lisans programını yönetti.

2009 yılında Türkiye’ye dönerek İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde akademik kariyerine devam etti.

Akdeniz, aynı zamanda siber haklar ve özgürlükler alanında faaliyet gösteren CyberRights.Org adlı sivil toplum örgütünün kurucusu ve 1997’den beri başkanı.

Ayrıca, bilgi edinme hakkı üzerine çalışmalar yapan BilgiEdinmeHakki.Org’un da kurucu ortaklarından biridir.

Çalışmaları kapsamında, Türkiye’de ve uluslararası alanda internet sansürü, erişim engellemeleri ve dijital haklar konularında araştırmalar yaptı, çok sayıda makale ve kitap yayımlandı.

Related Posts

Cumhur İttifakı’nda alarm zilleri: Küçük ortaktan ittifakı sarsacak sözler

Geçtiğimiz hafta yeni Anayasa ve terör örgütü PKK’ya dair açıklamalarıyla ittifakına mesaj gönderen BBP lideri bu kez maaş zamlarını eleştirdi.

Merkel Trump’a çattı: ‘Tam bir ilgi delisi’

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump’ın “ilgi delisi” olduğunu ve siyaseti de “girişimci gözüyle” değerlendirdiğini söyledi.

Yunanistan’da orman yangını: 5 ev ve üzüm bağları zarar gördü

Yunanistan’da orman yangını: 5 ev ve üzüm bağları zarar gördü

Girit Adası’nda yangın: 5 kişi yaralandı, evler zarar gördü

Türkiye’de devam eden orman yangınlarının yanısıra Yunanistan da orman yangınlarıyla boğuşuyor. Girit Adası’nda yerleşim yerlerine sıçrayan yangında kimi binalar zarara uğrarken 5 kişinin yaralandı.

Uçakta ortaya çıktı! Tam 60 santimetre u

Melbourne’den Brisbane’e gitmek üzere hazırlanan uçakta yük bölümünde yılan bulunması, uçuşun yaklaşık 2 saat gecikmesine neden oldu.

Trump: İsrail, Gazze’de 60 günlük ateşkesi kabul etti

Trump: İsrail, Gazze’de 60 günlük ateşkesi kabul etti