İstanbul’da ihtiyaç olan yerde ev yok

Ev Fiyatlarındaki Artış ve İnşaat Maliyetleri Yatırımcıları Endişelendiriyor

Yükselen faizler, inşaat maliyetlerindeki artış ve ev fiyatlarındaki yükseliş, vatandaşların konut sahipliği oranını düşürmeye devam ediyor. Bu durumun etkileri 2024 yılında da hissediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2024’ün son çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısında yüzde 16.7’lik bir azalma yaşandı.

‘Doğru Lokasyon ve Uygun Fiyatlar Önemli’

İnşaatçılar ve Gayrimenkul Geliştiricileri Derneği (İNDER) Başkanı Engin Keçeli, sektördeki daralmaya dikkat çekerek, “Son iki yılda şirketler kar edemedi, yatırım yapma isteği azaldı. İhtiyaç duyulan bölgelerde konut üretimi yapılmıyor. Özellikle İstanbul’da doğru lokasyonlarda uygun fiyatlarla konut bulmak zorlaştı. Bu dönemde ‘Neresi çok satarım?’ anlayışı sona erdi. Artık talep neredeyse, doğru lokasyon ve fiyatlar üzerinde yoğunlaşmalıyız” dedi. Keçeli, dar gelirlilerin konut ihtiyacının devletin öncelikli görevi olduğunu belirterek kampanyaların artırılması gerektiğini vurguladı.

‘Kooperatif Modeli ve Alternatif Konut Modelleri Öne Çıkabilir’

İNDER Başkanı Keçeli, inşaat maliyetlerinin önemli bir kısmının arsa maliyetlerinden oluştuğunu belirterek, kamu ve özel sektörün iş birliği yaparak sosyal konut üretimine odaklanabileceğini söyledi. Keçeli, ahşap ve yatay yapı gibi alternatif konut modellerinin lokasyonlara göre tercih edilebileceğini ve bu sayede kira artışlarının da engellenebileceğini ifade etti.

‘Yatırımcıları Mevduata Kaptırdık’

Keçeli, yüksek mevduat faizlerinin gayrimenkul yatırımlarını geri plana ittiğini dile getirerek, “Mevduat faizleri, markalı konut üreticileri ve yüksek gelir grubuna hitap eden projeler için ciddi bir rekabet unsuru haline geldi. Türk halkı artık yatırımlarını altına ya da konuta yapmak yerine mevduata yönlendiriyor. Ancak faizlerin düşmesiyle birlikte konut yeniden popüler hale gelebilir ve yatırımcılar için güvenli bir liman olabilir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Türkiye ile İngiltere arasında yeni dönem: Serbest Ticaret Anlaşması güncelleniyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-İngiltere İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin giderek güçlendiğini belirterek “Modernize edilmiş serbest ticaret anlaşmasını yakında imzalamaya hazırız” dedi. Bolat, İngiltere’nin Türkiye’nin üçüncü büyük ihracat pazarı olduğunu söyledi.

İktidar medyası TOBB Başkanı’nın ekonomi eleştirisini affetmedi

Ekonomi kemer sıkma politikalarına rağmen siyasi krizlerle tetiklenirken, iş dünyasının eleştirileri de yükselmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise tepkilerin odağında. Şimşek iki gün önce katıldığı bir yayında vergi kaçırılmasının …

Almanya’da fabrika siparişleri martta arttı

Almanya’da fabrika siparişleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi politikasının da etkisiyle martta yüzde 3,6 yükseldi.

Millete sabır Merkez’e sefa

Bakan Şimşek, sabır isteyip, tasarruf tedbirleri açıklasa da iktidar gibi ekonomi yönetimi de
lüksten vazgeçmiyor. Milyarlarca dolar rezerv yakılmasının ardından TCMB, ekonomi konuşmak için lüks bir etkinlik düzenliyor.

Ankara’nın sabır taşı çatladı

Türk diplomasisinin Kıbrıs’ta 50 yıldır neyle uğraştığını size örnekleriyle anlatayım mı? Üstelik öyle çok eskilere gitmeye gerek yok. Dumanı üstünde tüten gelişmelerden bahsedeceğim. Rumlara denildi ki… “İki halkın kaynaşması için kuzey-güney yönlü yeni sınır kapıları açalım. ” Rumlar dedi ki… “Açalım ama Rum vatandaşlarının yolunu kısaltmak için doğu-batı yönünde olsun.” Rumlara denildi ki… “ Ada’daki mayınları temizleyelim. ” Rumlar dedi ki… “Siz bizi işgal edersiniz, temizlemeyelim.” Rumlara

Aracı kurumların en çok önerdiği hisseler ve hedef fiyatları…

ForInvest Haber tarafından derlenen toplam 30 aracı kurumun model portföyü analiz edildiğinde, 23 kurumun THY hisselerine yer verdiği görüldü. THY’yi 21 portföyle Turkcell, 17 portföyle Aselsan, 16 portföyle BİM, 15 portföyle Migros izledi. Diğer …