İthalat yeterli olmadı: Et fiyatlarındaki artış durdurulamıyor!

Kuzu ve Dana Etine Büyük Zam!

Ramazan ayı boyunca et fiyatlarındaki yükselişi önlemek amacıyla ithalat, fiyat sabitleme ve çeşitli kampanyalar düzenlendi. Bu süreçte kasaplarda fiyat etiketleri sürekli olarak güncellendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin raporuna göre, bazı marketlerin fiyatları sabitlemesine rağmen, ramazan ayında kuzu etinin kilogram fiyatı %8.5 artarak 855 liraya yükseldi. Dana eti ise kilogram başına %7.4 artışla 692 liraya ulaştı. 2024 Mart ayında dana etinin kilosu 517 lira iken kuzu eti 638 liraydı. Bu durumda, geçen bir yıl içinde dana etinin fiyatında %33.8, kuzu etinde ise %34 bir artış yaşandı.

Hayvan İthalatında Büyük Artış!

Et fiyatlarının kontrol altına alınabilmesi için hayvan ithalatı teşvik edildi ve bu alanda rekor artışlar gerçekleşti. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, Türkiye’de ithal damızlık et miktarı 2010 yılında 140 bin 5 iken, 2023 yılında bu rakam 1 milyon 82 bin 523’e yükseldi. Ayrıca, 2024 yılı Ocak ayında ithal edilen büyükbaş hayvan sayısı 64 bin 217 iken, bir yılda %112 artarak 136 bin 50’ye ulaştı.

Besi Hayvanı Sayısında Düşüş!

Hayvancılıkta yüksek girdi maliyetlerinin üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Gazi Kutlu Nefes, mera alanlarının yetersizliğini ve besilik hayvan sayısının düşüklüğünü vurgulayarak “Ülkemizde her yıl 500 bin yavru buzağı kayboluyor. Buzağıları yaşatabilecek politikalar geliştirilebilirse, bu kadar ithalata ihtiyaç olmaz” dedi. Nefes ayrıca, 2000-2002 yılları arasında tarıma 40.3 milyon dolar destek sağlanırken, 2023-2024 yıllarında bu desteğin 10.8 milyon dolara düştüğünü belirtti.

Tavuk Eti Fiyatları da Yükseldi!

Kırmızı et fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşlar beyaz ete yönelmeye başladı, ancak tavuk eti fiyatları da durulmadı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin verilerine göre, Şubat ayında 100 liraya satılan beyaz etin kilogram fiyatı Mart ayında %5.3 artarak 106 liraya yükseldi. Mart 2024’te ise tavuk eti kilogram fiyatında %20’lik bir artış gerçekleşti.

Related Posts

Konut kredisinde tablolar güncellendi! Ev sahibi olmak isteyenler dikkat

Günümüz şartlarında ev sahibi olmak mevcut ekonomik koşullar ve hayat pahalılığının artması sebebiyle günden güne daha da zorlaşıyor. Birikim yapmakta zorlanan vatandaşlar genellikle banka kredilerine yöneliyor. Son dönemlerde özellikle ev …

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Tükiye’nin toplam petrol ithalatı yüzde 2,2 arttı

Nisan ayında Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı geçen yıla göre yüzde 2,2 artarak 4 milyon 291 bin 488 tona yükseldi.

Tapu sahiplerine Kentsel dönüşüm uyarısı: Haklarınızı korumak için 7 kritik nokta

Yaşanan depremler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm süreci, sadece ev sahipleri için değil, aynı zamanda müteahhitler için de karmaşık bir dönemi işaret ediyor. Bu noktada, hak sahiplerinin yasal haklarını güvence altına alabilmesi için sözleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta büyük bir önem taşıyor.

Ne altın ne gümüş: O metal 11 yılın zirvesinde!

Platin fiyatları Çinli mücevher alıcılarının tercihiyle yükselişte. Altın fiyatları ise jeopolitik gelişmeler ve Fed’in politikalarını takip ediyor. Piyasalar, paladyum ve platin arasındaki dengeyi yakından izliyor.