İYMSİB İhracatçıları Ödüllendirildi




İYMSİB Üyeleri 2024 Yılı İhracat Ödüllerini Aldı

İYMSİB Üyeleri 2024 Yılı İhracat Ödüllerini Aldı

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (İYMSİB), 2024 yılında ülke ekonomisine katkıda bulunan üyelerini ödüllendirdi.

İYMSİB’den yapılan açıklamaya göre, birlik üyeleri arasında en fazla ihracat yapan 10 firmanın açıklandığı törende, birlik bünyesinde yer alan 5 alt sektörde en fazla ihracat yapan firmalara ödülleri verildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Dış Ticaret Kompleksinde gerçekleştirilen ödül törenine, İYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu ve yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Müjdat Sezer, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Kürşad Gülbahar, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş ile ödül alan firma temsilcileri katıldı.

Sektörden 3 milyar 400 milyon dolarlık ihracat

Açıklamada törendeki konuşmasına yer verilen İYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu, sektörün 2024’te 3 milyar 400 milyon dolar, meyve sebze mamulleri sektörünün ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 13,5 artışla, yaklaşık 2 milyar 750 milyon dolarlık ihracata imza attığını kaydetti.

Geçen yılın sektör açısından hem fırsatlar hem de zorluklar barındıran 1 yıl olduğunun altını çizen Mutlu, “Bununla birlikte enerji maliyetlerindeki ciddi artış, üretim maliyetlerimizi yükseltti. Bu durum kar marjlarımızı daraltırken, rekabet gücümüz üzerinde olumsuz bir baskı oluşturdu.” ifadelerini kullandı.

Mutlu, 2024’te sektörün karşılaştığı en temel sorunun, enerji ve lojistik maliyetlerindeki artış olduğunu belirterek, “Yüksek enerji maliyetleri, üretim tesislerimizdeki faaliyetlerden soğuk zincir lojistik sistemlerine kadar geniş bir yelpazede olumsuz etki yarattı. Ayrıca ham madde fiyatlarındaki dalgalanmalar, maliyet yönetimini zorlaştırdı. İhracatta ise lojistik aksaklıklar, hedef pazarlarda artan rekabet ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar sektörümüzü zorlayan diğer önemli faktörler oldu.” değerlendirmesini yaptı.

Bu yılın ilk çeyrek rakamlarına değinen Mutlu, yaş meyve sebze sektörünün yaklaşık 972 milyon dolar, mamul sektörünün ise 634 milyon dolarlık ihracat yaptığını kaydetti.

En fazla ABD, Almanya ve Birleşik Krallık’a ihracat yapıldı

Mutlu, sektörün büyümesi için yatırım ortamının iyileştirilmesi ve özellikle devlet teşviklerinin kapsamının genişletilmesinin kritik öneme sahip olduğunu belirterek, yeşil enerji projeleri ve karbon nötr üretim süreçleri için sağlanacak teşviklerin artmasının hem maliyetleri düşürebileceğini hem de uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırabileceğini bildirdi.

Son 12 ayda, İstanbul’dan en fazla ABD, Almanya ve Birleşik Krallık’a ihracat yapıldığını kaydeden Mutlu, bu 3 ülkenin birliğin ihracatından yüzde 27 pay aldığına dikkati çekti.

Açılış konuşmalarının ardından İYMSİB bünyesinde en fazla ihracat yapan firmalar açıklanarak, 60 firmaya farklı kategorilerde ödül ve sertifikaları dağıtıldı.

Geçen yıl yaptığı ihracatla tüm sektörler içerisinde ilk sırayı Anadolu Etap Dış Ticaret alırken, TAT Gıda Sanayi ikinci, Mey İçki Sanayi ise üçüncü oldu. Onu sırasıyla Döhler Gıda ve Tunay Gıda takip etti.

Alt sektörel dağılıma bakıldığında, alkollü içecekler grubunda Mey İçki Sanayi, alkolsüz içeceklerde Anadolu Etap Dış Ticaret, dondurulmuş ürünlerde Kerevitaş Gıda, yaş meyve sebze grubunda AEP Anadolu Etap Penkon Gıda, konserve ürünlerde ise Tat Gıda Sanayi ilk sırada yer aldı.


Related Posts

Zeytinyağı üretiminde rekor kırıldı: Fiyatlar yarısına düştü

2024-2025 sezonunda Türkiye, 3 milyon 750 bin tonluk zeytin üretimiyle tarihi bir rekor kırarak zeytinyağı üretiminde en yüksek seviyeye ulaştı. Ancak benzer yüksek verimlilik, diğer önde gelen zeytin üreticisi ülkelerde de yaşanınca, dünya …

Küresel merkez bankalarından sürpriz hamleler: Parasal gevşemeler hızlandı

2025’in ilk yarısında dünya genelindeki birçok merkez bankası, enflasyonla mücadele sürecinde faiz indirimine yöneldi. Türkiye dahil birçok ülke parasal gevşemeye giderken, Fed faizleri sabit tuttu, Japonya ise sıkılaşmaya geçti. Ekonomik belirsizlikler merkez bankalarının adımlarını şekillendirmeye devam ediyor.

İngiliz otomotiv sanayisinde elektrik dalgası

Birleşik Krallık’ta yeni otomobil satışları Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artarak 191 bin 316 adede ulaştı. SMMT verilerine göre bu, 2019’dan bu yana kaydedilen en güçlü Haziran performansı oldu. Artışta yüzde 8,5’lik …

Bir WhatsApp mesajı, okuyan herkese 10 milyar Euroya patladı

Yeni rapor çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu: Almanya’da dolandırıcılık girişimleri artıyor ve en çok gençler tuzağa düşüyor. Üstelik en sık kullanılan platform WhatsApp!

Kriptoyu artık bankalar saklayacak: 7 banka SPK’ya başvurdu

Kriptoyu artık bankalar saklayacak: 7 banka SPK’ya başvurdu

CHP’li Tanrıkulu: Memur, emekli zammında hileli yöntemlere başvuruyorlar

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, doğal gaza temmuz başında zam yapıldığının altını çizerek, “Hileli yöntemlere başvuruyorlar! Doğal gaza zammı TÜİK ve enflasyon rakamlarına yansımasın diye temmuz ayının başında açıklıyorlar” dedi.