Küresel merkez bankalarından sürpriz hamleler: Parasal gevşemeler hızlandı

Merkez Bankaları Önlem Alıyor: Enflasyonla Mücadele Devam Ediyor

Dünya genelinde enflasyonla mücadele kapsamında, yılın ilk yarısında birçok önemli merkez bankası parasal gevşemelere hız verdi. Enflasyonla mücadele ederken küresel ekonomideki belirsizlikler göz önünde bulunduruluyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) korumacı ticaret politikası, enflasyon baskılarını artırarak büyümeyi olumsuz etkileyebilir. Bu durum, diğer büyük ekonomiler üzerinde de belirleyici bir etkiye sahiptir.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BoE), Güney Kore Merkez Bankası, Avustralya Merkez Bankası (RBA), Yeni Zelanda Merkez Bankası (RBNZ) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gibi büyük merkez bankaları, yılın ilk yarısında politika faizlerinde önemli indirimler yaptılar.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz artışına giderken, ABD Merkez Bankası (Fed) ise politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmadı.

Fed Politika Faizini Sabit Tutuyor

Fed, yılın ilk 6 ayında politika faizini sabit tutarak federal fon oranı hedef aralığını yüzde 4,25-4,50 arasında korudu. Geçen yılın eylül ayında 4 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimine giden Fed, şu anda sıkı duruşunu koruyor.

Fed’in enflasyondaki ilerlemeyi göz önünde bulundurarak geçen yıl faiz indirimine gitmesine rağmen, bu yılın başından beri faizleri değiştirmemesinin nedeni, enflasyonun yüksekliği ve ticari belirsizliklerdir.

Fed Başkanı Jerome Powell, tarifelerin enflasyonist baskıları artırabileceğini ve büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini vurgulayarak merkez bankasının sıkı duruşunu koruması gerektiğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Sürekli Faiz İndiriyor

ECB, yılın ilk yarısında politika faizlerinde toplam 100 baz puanlık indirime giderek parasal gevşemeyi sürdürdü. Bölgede devam eden resesyon endişeleri nedeniyle ECB’nin faiz indirim sürecini sürdürmesi bekleniyor.

Analistler, ECB’nin şirketlerin finansman maliyetlerini düşürmeyi hedeflediğini ve faiz indirimine devam edebileceğini belirtiyorlar.

Asya’da Farklı Politikalar Uygulanıyor

Güney Kore Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan düşürdü. Japonya Merkez Bankası ise faiz artışına gitti. Bu ülkelerdeki politika faizleri ve enflasyon oranları hakkında detaylı bilgiler verildi.

Avustralya ve Yeni Zelanda’da da Faiz İndirimi Devam Ediyor

Avustralya ve Yeni Zelanda Merkez Bankaları da politika faizlerinde indirim yaparak parasal gevşeme politikalarını sürdürüyorlar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan Faiz İndirimi ve Ardından Artırım

TCMB, bu yılın ilk yarısında politika faizlerinde büyük indirimler yaptı. Ancak nisan ayında faiz artışına giderek sıkı duruş sergiledi. TCMB’nin toplamda 150 baz puanlık gevşemesi önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

İngiliz otomotiv sanayisinde elektrik dalgası

Birleşik Krallık’ta yeni otomobil satışları Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artarak 191 bin 316 adede ulaştı. SMMT verilerine göre bu, 2019’dan bu yana kaydedilen en güçlü Haziran performansı oldu. Artışta yüzde 8,5’lik …

Bir WhatsApp mesajı, okuyan herkese 10 milyar Euroya patladı

Yeni rapor çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu: Almanya’da dolandırıcılık girişimleri artıyor ve en çok gençler tuzağa düşüyor. Üstelik en sık kullanılan platform WhatsApp!

Kriptoyu artık bankalar saklayacak: 7 banka SPK’ya başvurdu

Kriptoyu artık bankalar saklayacak: 7 banka SPK’ya başvurdu

CHP’li Tanrıkulu: Memur, emekli zammında hileli yöntemlere başvuruyorlar

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, doğal gaza temmuz başında zam yapıldığının altını çizerek, “Hileli yöntemlere başvuruyorlar! Doğal gaza zammı TÜİK ve enflasyon rakamlarına yansımasın diye temmuz ayının başında açıklıyorlar” dedi.

Mehmet Şimşek TÜİK’in enflasyonunu değerlendirdi: Vatandaşlarımız müsterih olsun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı haziran enflasyonunu değerlendirdi. Şimşek, “Vatandaşlarımız müsterih olsun, gıda ve dayanıklı tüketimden eğitime, ulaştırmadan birçok sektöre kadar enflasyonda belirgin yavaşlama başladı, bu eğilim sürecek” ifadelerini kullandı.

İktidar, “İsrail ile ticareti tamamen kestik” demişti; İsrail İstatistik Ofisi’ne göre Türkiye, bu yıl 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı

İktidar, “İsrail ile ticareti tamamen kestik” demişti; İsrail İstatistik Ofisi’ne göre Türkiye, bu yıl 393,7 milyon dolarlık ihracat yaptı