Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

‘Prens’ dizisinin galası gerçekleşti: Başrol ve teknik ekip geceye katılmadı

‘Prens’ dizisinin galası gerçekleşti: Başrol ve teknik ekip geceye katılmadı

TBMM tatil tarihi 2025 | Meclis ne zaman kapanacak, Türkiye Büyük Millet Meclis tatile girdi mi?

TBMM 28. Dönem 3. Yasama Yılı’nın son günlerine girildi. Gündeme ilişkin önemli kararların alındığı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışmalarına devam ederken, Meclis ne zaman kapanacak? sorusu da kamuoyunun gündemine geldi. TBMM yeni haftada yoğun mesaisini sürdürecek. Meclis Genel Kurulu’nda 112 Acil Çağrı Merkezine yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek. Son olarak TBMM Genel Kurulunda, Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 9 maddesi daha kabul edildi. Peki, TBMM ne zaman tatile giriyor 2025? Türkiye Büyük Millet Meclis tatile girdi mi? İşte, Meclis tatil tarihi ve ayrıntılı bilgiler.

59. PISA Yönetim Kurulu Toplantısı İstanbul’da yapıldı

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, “Bugünün öğrencilerine kazandıracağımız üst düzey düşünme becerileri yarının güçlü toplumunu inşa edecektir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak OECD ile yürüttüğümüz iş birliğini geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğimizi vurgulamak isterim. İnanıyoruz ki bugün burada ortaya koyduğumuz vizyon sadece eğitim sistemimizi daha ileriye taşımakla kalmayacak, daha adil, daha kapsayıcı ve daha barışçıl bir dünya inşa etmemize de katkıda bulunacaktır. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımıza azim ve kararlılıkla devam ediyoruz” dedi.

AGS BAŞVURU VE SINAV TARİHLERİ 2025 || AGS sınavı ne zaman, başvuru kılavuzu yayımlandı mı? 2025 MEB AGS (Akademi Giriş Sınavı) nasıl olacak?

Öğretmenlik Mesleği Kanunu gereğince Millî Eğitim Akademisinde hazırlık eğitimine alınacak öğretmen adayları için düzenlenen AGS başvuru ve sınav tarihleri merak ediliyor. AGS başvuruları ÖSYM başvuru kılavuzunun yayınlanmasıyla başlayacak. İki oturumda düzenlenecek olan AGS sınavı başvuruları ÖSYM tarafından alınacak. ÖSYM tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi 2025 oturumları için konu dağılımları yayımlandı. Peki, AGS başvuru kılavuzu yayımlandı mı? AGS sınavı ne zaman, başvuru nasıl yapılır? İşte AGS sınav ve başvuru 2025 tarihleri

‘En değerli emek çocuk yetiştirmek’

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Yeryüzünde verilen en değerli emeklerden biri, çocuk yetiştirmektir” denildi.

MEB, milli eğitim müdürlükleri yönetmeliğinde ÖMY ile TYMM’ye yönelik düzenleme yaptı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Bakanlık yönetmelikte yaptığı değişikliklerle milli eğitim müdürlüklerine Öğretmen Meslek Yasası’yla (ÖMY) getirilen Milli Eğitim Akademisi’ni eklerken; eğitim kurumlarında din ve ahlâk eğitim-öğretimini geliştirmek ve yaygınlaştırma görevi de getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir