Sigaranın vergisi, şirketlerden alınan vergiyi dörde katladı: Bir paketten yüzde 86 vergi

Türkiye’de 2025 yılının ocak ayında ücretlilerin ödediği doğrudan vergi, şirketlerin ödediği doğrudan vergiyi katladı. İktidar 2025 ocak ayında 792.6 milyar TL vergi geliri elde etti. Devletin ücretli çalışanlardan tahsil ettiği gelir vergisi ocak ayında aylık bazda yüzde 92 artarken, şirketlerin ödediği kurumlar vergisi aynı dönemde yüzde 21 azaldı. Kurumlar vergisinin bütçe içindeki payı 2024 yılında yüzde 15.1 olarak planlanmış ancak gerçekleşen oran yüzde 10.3 olmuştu.

ÜCRETLİLERİN ÖDEDİĞİ VERGİ ARTTI, PATRONLARIN DÜŞTÜ

Evrensel’de yer alan habere göre, Ocak 2024’te işçi ve emekçiler 102.8 milyar TL doğrudan gelir vergisi ödemişti. Bu tutar 197.3 milyar TL’ye çıktı. Ocak 2024’te kurumlardan alınan doğrudan vergi tutarı ise 10.1 milyar TL idi. Bu tutar da ocak 2025’te 7.9 milyar TL’ye geriledi. Böylece ücretli çalışanlar ocak ayında patronlardan yüzde 2 bin 362 daha fazla doğrudan vergi ödedi. Şirketlerin ödediği verginin toplam vergi gelirleri içindeki payı sadece yüzde 1 oldu. İşçi ve emekçilerin ödediği doğrudan vergi oranı ise yüzde 24.91 oldu.

VERGİ ADALETSİZLİĞİ DERİNLEŞİYOR

ÖTV, KDV ve MTV de dahil edildiğinde vergi adaletsizliğinin boyutu arttı. Ocak 2025’te 34.6 milyar TL kurumlar vergisi toplandı. Ürün ve hizmet satışlarına dahil dolaylı vergi türü olan KDV ve ÖTV gelirleri de arttı. İthalde alınan KDV 113.4 milyar TL olurken, dahilde alınan KDV tutarı 165.5 milyar TL’ye çıktı. KDV’nin bütçe gelirleri içindeki toplam payı 35.18 oldu.

SİGARADAN ALINAN ÖTV, ŞİRKETLERİN ÖDEDİĞİ VERGİDEN FAZLA

Petrol ve doğal gazdan alınan ÖTV 39 milyar TL oldu. tütünden alınan ÖTV tutarı 34.5 milyar TL olurken, vergi gelirlerinin yüzde 4.37’sini oluşturdu. Buna göre tütün ürünlerinden alınan ÖTV tutarı (34.5 milyar TL) şirketlerin ödediği kurumlar vergisini (8 milyar TL) katladı. Sigara kullananlar ocak ayında şirketlerden yüzde 331 daha fazla vergi ödedi.

(ALINTI)

Related Posts

Konut kredisinde tablolar güncellendi! Ev sahibi olmak isteyenler dikkat

Günümüz şartlarında ev sahibi olmak mevcut ekonomik koşullar ve hayat pahalılığının artması sebebiyle günden güne daha da zorlaşıyor. Birikim yapmakta zorlanan vatandaşlar genellikle banka kredilerine yöneliyor. Son dönemlerde özellikle ev …

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Tükiye’nin toplam petrol ithalatı yüzde 2,2 arttı

Nisan ayında Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı geçen yıla göre yüzde 2,2 artarak 4 milyon 291 bin 488 tona yükseldi.

Tapu sahiplerine Kentsel dönüşüm uyarısı: Haklarınızı korumak için 7 kritik nokta

Yaşanan depremler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm süreci, sadece ev sahipleri için değil, aynı zamanda müteahhitler için de karmaşık bir dönemi işaret ediyor. Bu noktada, hak sahiplerinin yasal haklarını güvence altına alabilmesi için sözleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta büyük bir önem taşıyor.

Ne altın ne gümüş: O metal 11 yılın zirvesinde!

Platin fiyatları Çinli mücevher alıcılarının tercihiyle yükselişte. Altın fiyatları ise jeopolitik gelişmeler ve Fed’in politikalarını takip ediyor. Piyasalar, paladyum ve platin arasındaki dengeyi yakından izliyor.