

‘Doğal antibiyotik’ olarak bilinen soğan, mutfaklarda birçok yemeğin içinde olmazsa olmazdır. Köftelerde, salatalarda, mezelerde, dolmalarda, çorbalarda ve hatta soslarda da kullanılan soğan, farklı şekillerde pişirilerek ya da başka malzemelerle buluşarak sofraya taht kuruyor.

Böylesine sağlıklı olan soğanın en çok merak edilen tarifi de kebapçıların, özellikle yaz aylarında meze olarak sofraya koyduğu ve sumakla lezzetlendirdiği, temel malzemesi soğan olan karşımdır. Kebapçıların soğan mezesini nasıl yaptığını ve püf noktalarını haberimizde sizin için derledik.

SOĞAN MEZESİ İÇİN MALZEMELER
2 büyük soğan, 1 tane kapya biber, 1 tane yeşil biber, yarım demet maydanoz, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı sumak, tuz soğan mezesi yapmak için gereken malzemeler arasında.

SOĞAN MEZESİ NASIL YAPILIR?
Soğanları piyaz şeklinde doğrayarak başlayın. Biberleri de ortadan ikiye kestikten sonra, onları da piyaz şeklinde doğrayarak devam edin. Üzerine diğer tüm malzemeleri ilave edin ve iyice karıştırın. Ekstra nar ekşisi ilave etmek mezenize lezzet katacak ve faydalarını da artıracaktır. Afiyet olsun.

SOĞAN MEZESİNİN FAYDALARI
Sumaklı soğan mezesi, cilt sağlığını koruyan, enfeksiyonu önleyen ve kalp ile karaciğeri destekleyen bir salatadır. İki besinin de saymakla bitmeyen faydaları, organları koruyan bir kalkan etkisi yaratıyor. Antimikrobiyal özellikleriyle cilt sorunlarını tedavi eden ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan sumak, soğanla birleşince vücuttaki enfeksiyonlarla güçlü şekilde savaşır. Bu karışım ateş düşürücüdür ve bronşite iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendiren salata, yüksek kolesterolü düşürerek kalp ve karaciğer sağlığını da korur.

Bu salata, kansere karşı destekleyici, kadın sağlığına faydalı ve detoks etkisi olan bir karışımdır. Özellikle sumak baharatının kanserli hücreler üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlendi. Adet ağrılarını hafifleten ve adet döngüsünü düzenleyen sumak, doğum sonrası süt artışına da yardımcı olur. Sumak ve soğan antioksidan özellikleriyle toksinleri vücuttan atar, idrar yolu ve bağırsak sağlığını destekler.