TBMM Genel Kurulu’nda Meclis Başkanı seçimi: İkinci tur oylaması başladı

TBMM Genel Kurulu, 28. Dönem İkinci Devre Meclis Başkanı Seçimi İçin Toplandı

Meclis Başkanvekili Bozdağ başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu, 28. Dönem İkinci Devre Meclis Başkanı seçimi için bir araya geldi. Birinci tur oylamasında yeterli çoğunluk sağlanamadığı için ikinci tur oylamasına geçildi.

AKP, TBMM Başkanı olarak Numan Kurtulmuş’u tekrar aday gösterdi. CHP’nin adayı Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, DEM Parti’nin adayı Diyarbakır Milletvekili Osman Cengiz Çandar, İYİ Parti’nin adayı İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı, Yeni Yol grubunun adayı ise Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Kahraman oldu. MHP’nin de Kurtulmuş’u desteklemesi bekleniyor.

Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’ne göre, Meclis Başkanı milletvekillerinin gizli oyuyla seçilecek. Meclis Başkanı seçilmek için ilk iki turda Meclis’in üye tam sayısının üçte ikisinin (400) oyunu almak gerekiyor.

Eğer ilk iki turda çoğunluk sağlanamazsa, üçüncü turda üye tam sayısının salt çoğunluğu (301) aranacak. Bu turda da çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday dördüncü turda yarışacak ve en fazla oy alan aday Meclis Başkanı olacak.

28. yasama yılının ikinci dönemi için Meclis Başkanlığı yanında Başkanlık Divanı da yenilenecek.

CHP, TBMM Başkanvekilliği için Tekin Bingöl’ü, Başkanlık Divanı katip üyeleri olarak Müzeyyen Şevkin, Nermin Yıldırım Kara ve Nurten Yontar’ı belirledi. İdare Amiri olarak da Harun Özgür Yıldızlı seçildi.

MHP, Meclis Başkanvekili olarak İstanbul Milletvekili Celal Adan’ı, TBMM İdare Amirliği için ise Gaziantep Milletvekili Sermet Atay’ı aday gösterdi. AKP ise mevcut isimlerle ikinci dönemde devam edecek.

28. yasama yılının ikinci döneminde, TBMM’deki ihtisas komisyonlarının başkan ve üyeleri de yeniden belirlenecek.

Güncellenecek…

Related Posts

Trump yabancı öğrenci vizelerini askıya aldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Harvard Üniversitesi’ne yönelik yabancı öğrenci vizelerini askıya aldığı bildirildi.

Trump: Çin Devlet Başkanı Şi, anlaşma yapması son derece zor biri

Trump: Çin Devlet Başkanı Şi, anlaşma yapması son derece zor biri

Katil İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 97 kişi daha hayatını kaybetti

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 97 artarak 54 bin 607’ye yükseldi. Gazze Şeridi’nde 7 Ekim 2023’ten bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısı 54 bin 607’ye çıktı.

Manisalı kadınların yaylalarda papatya mesaisi başladı

Demirci’nin kırsal mahallelerinde yaşayan kadınlar, doğadan topladıkları kır papatyalarını kurutarak meşrubat ve ilaç sanayisine satıyor. Kilosu 260 liradan alıcı bulan papatyalar, bölge kadınlarının bir gelir kapısı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ‘Hayırlı olsun’ diyerek duyurdu

Bakan Tunç, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve kamuoyunda “10. Yargı Paketi” olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yasalaştığını duyurdu.

Özgür Özel’den tutuklamalar sonrası ilk açıklama

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den İBB operasyonunda verilen tutuklama kararlarının ardından ilk açıklama geldi. Özel, ‘Durmak yok, boyun eğmek yok!’ dedi