“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

TÜBİTAK, Nitelikli Araştırmacıları Türkiye’ye Çekmek İçin Yeni Bir Program Başlattı

TÜBİTAK, nitelikli araştırmacıların Türkiye’ye dönüşünü teşvik etmek amacıyla yeni bir proje başlattı. Üç yıl sürecek program kapsamında toplam 100 araştırmacıya kapsamlı mali destek sunulacak.

Türkiye, yurt dışına göç eden nitelikli bilim insanlarını geri kazanmak için yeni bir adım atıyor. TÜBİTAK, Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşım Programı (CoCirculation 3) ile hem Türk hem de yabancı araştırmacıların Türkiye’de akademik ve bilimsel çalışmalar yürütmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Üç yıl sürecek program kapsamında toplam 100 araştırmacıya kapsamlı mali destek sunulacak.

3 Yıl Boyunca Çağrılar Devam Edecek

Program çerçevesinde her yıl bir çağrıya çıkılacak. İlk çağrı 1 Eylül 2025’te açılacak ve 1 Aralık 2025’te sona erecek. Bu çağrıda 33 araştırmacı desteklenecek. İkinci çağrı ise 3 Ağustos 2026 – 3 Kasım 2026 tarihleri arasında yapılacak ve yine 33 araştırmacı programdan yararlanabilecek. Son çağrı 1 Temmuz 2027’de başlayacak, 1 Ekim 2027’de sona erecek ve bu kez 34 araştırmacıya fon sağlanacak.

3980 Euro Maaş ve Diğer Destekler

Program kapsamında araştırmacılara cazip maddi destekler sunulacak. Katılımcılar:

  • Aylık 3.980 Euro maaş,
  • 600 Euro aile desteği,
  • 1.000 Euro araştırma, eğitim ve ağ kurma fonu,
  • 250 Euro eğitim desteği,
  • 130 Euro kurum hissesi (ev sahibi kuruma),
  • 50 Euro seyahat desteği alacak.

Hedef Türkiye’ye Nitelikli Araştırmacıları Çekmek

TÜBİTAK’ın CoCirculation 3 programı, yurt dışında çalışan Türk araştırmacıların yanı sıra yabancı bilim insanlarını da Türkiye’de araştırma yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Program, Avrupa Komisyonu’nun Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) COFUND desteğiyle hayata geçirilecek. Bu programın, tersine beyin göçünü hızlandırarak Türkiye’nin bilimsel altyapısını güçlendirmesi hedefleniyor.(AA)

Related Posts

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Tükiye’nin toplam petrol ithalatı yüzde 2,2 arttı

Nisan ayında Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı geçen yıla göre yüzde 2,2 artarak 4 milyon 291 bin 488 tona yükseldi.

Tapu sahiplerine Kentsel dönüşüm uyarısı: Haklarınızı korumak için 7 kritik nokta

Yaşanan depremler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm süreci, sadece ev sahipleri için değil, aynı zamanda müteahhitler için de karmaşık bir dönemi işaret ediyor. Bu noktada, hak sahiplerinin yasal haklarını güvence altına alabilmesi için sözleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta büyük bir önem taşıyor.

Ne altın ne gümüş: O metal 11 yılın zirvesinde!

Platin fiyatları Çinli mücevher alıcılarının tercihiyle yükselişte. Altın fiyatları ise jeopolitik gelişmeler ve Fed’in politikalarını takip ediyor. Piyasalar, paladyum ve platin arasındaki dengeyi yakından izliyor.

WSJ: Trump, ABD Merkez Bankası Başkanlığı için yeni isimler düşünüyor

WSJ: Trump, ABD Merkez Bankası Başkanlığı için yeni isimler düşünüyor

Şirketlerin tasarrufu güvenlikten

Ekonomide uzun süredir yaşanan sıkıntılar güvenlik önlemlerinde gedik açmaya başladı. Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Murat Kösereisoğlu “Şirketler ekonomik zorluklar nedeniyle maalesef risk almayı göze alarak, güvenlik elemanlarından tasarrufa gidiyorlar” dedi.