Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı olacak

Polonya Başkanı Duda, Üç Deniz Girişimi’nde Yeni Üyeleri Duyurdu

Varşova’da düzenlenen Üç Deniz Girişimi’nin 10. zirvesinde konuşan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Türkiye ve İspanya’nın girişime stratejik ortak olarak katılacağını, Karadağ ve Arnavutluk’un ise resmi pozisyonda ortak üye olacaklarını açıkladı.

2021 zirvesinin, Ukrayna-Rusya Savaşı ve jeopolitik durum göz önünde bulundurularak büyük önem taşıdığını vurgulayan Duda, “Yeni katılımcılarla işbirliğimizin daha etkili hale geleceğine inanıyorum.” dedi.

Enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon altyapısını birleştirmeyi amaçlayan Üç Deniz Girişimi, Avrupa Birliği desteğiyle 2015 yılında Polonya ve Hırvatistan liderliğinde başlatıldı. Bu girişim, kuzey-güney eksenindeki ülkeleri entegre etmeyi hedefliyor.

Üç Deniz Girişimi’nin 10. Zirvesi’ne 12’si cumhurbaşkanı düzeyinde olmak üzere 23 heyet katılıyor. Türkiye’yi temsil edecek isim ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu olacak.

Projenin amacı, Orta ve Doğu Avrupa’daki altyapı eksikliklerini gidermek. Girişimin öncelikli projeler listesinde 143 adet proje bulunuyor. Üç Deniz Girişimi, öncelikle Baltık, Adriyatik ve Karadeniz ülkelerini kapsıyor.

Türkiye’nin de yer aldığı Via Carpatia projesi, Litvanya’dan başlayarak İstanbul’a kadar uzanıyor. Türkiye’nin bu girişimde daha fazla rol alması bekleniyor.

2030 yılına kadar Orta ve Doğu Avrupa’da ulaşım, enerji ve telekomünikasyon alanlarında ulaşılması gereken ulaştırma 290 milyar avro, enerji 88 milyar avro ve telekomünikasyon 160 milyar avro yatırım ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor.

Related Posts

Bakan Kurum: 2 bin 928 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “2 bin 928 binanın az hasarlı olduğunu tespit ettik.” dedi.

Bankalarda yeni dönem başladı! Faizler uçtu, 1 milyon TL’nin getirisi tepetaklak oldu

Mart ayının ikinci yarısından itibaren artan siyasi ve küresel gerilimler ekonomide belirsizlikleri artırırken, Merkez Bankası’nın faiz indirimi süreci tersine döndü ve bankacılık sektöründe hem mevduat hem kredi faiz oranları hızla yükseldi. Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır, Faizlerdeki son durumu kaleme aldı…

Tekirdağ’da yerli buğday çeşidi “NKÜ Paşaeli” tescillendi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin 12 yıl süren ıslah çalışmaları sonucu geliştirdiği yeni buğday çeşidi “NKÜ Paşaeli” Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğünce tescillendi.

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Polonya Büyükelçisi Lang: Türkiye’nin savunma sanayisi ile işbirliği geliştirilecek

Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ilerlemesini takdir ederek, gelecekte bu alanda güçlü bir işbirliği yapılmasını beklediğini belirtti. Lang, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda mükemmel olduğunu ve ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ve gümrük birliği sürecini hızlandırma çabalarına da tam destek verdiklerini söyledi.

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir