Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Çin’in Önde Gelen Otomobil Üreticisi BYD, Genişleme Planlarında Zorlanıyor

Çin’in en büyük otomobil üreticisinin uzun yıllar süren büyüme ivmesi zorlu bir döneme girdi. BYD, 2024 yılında 4,27 milyon araç satarak, dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi haline geldi. Ancak, 2025 hedefi olan 5,5 milyon araç satışı konusunda belirsizlikler yaşanıyor.

Üretim Sorunları Ortaya Çıkıyor

Reuters’ın raporuna göre, BYD şu anda dört fabrikasında üretimi kısmen durdurdu. Gece vardiyaları iptal edildi ve genel üretim %33 oranında azaldı. Yeni üretim hatları planları rafa kaldırıldı. Şirket resmi olarak bu durumu açıklamasa da, içeriden gelen bilgilere göre satışlar beklenen seviyede değil.

Sorun sadece üretimde değil, aynı zamanda artan stoklar da büyük bir sorun teşkil ediyor. BYD bayileri, sektör ortalamasının iki katı olan 3,2 aylık ortalama bir stokla karşı karşıya. Bu durum, rekabetin kızıştığı bir piyasada büyük zorluklar anlamına geliyor.

Duraklama, iş dünyasında derinden hissedilmeye başlandı. BYD’nin önemli bayilerinden biri, 20 showroomunu kapatmak zorunda kaldı ve Çin Otomobil Bayileri Ticaret Odası, üreticilerin zorlayıcı teslimatlardan vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Satışlar, üretimi desteklemeli, aksi halde sorunlar artabilir.

Başlangıçta Yavaşlayan Rakamlar

Nisan ve Mayıs aylarında BYD’nin küresel üretimi, geçen yılın aynı dönemlerine kıyasla sırasıyla %13 ve %0,2 arttı. Bu, 2024 Şubat’ından beri en düşük büyüme oranlarına işaret ediyor. Üretim, geçen yılın son çeyreğine göre %29’a varan düşüş yaşadı.

Yaşanan zorluklara rağmen, BYD hala büyük karlar elde ediyor. Gelirinin 777 milyar yuana (yaklaşık 92 milyar avro) yükseldiği Mart ayında 83 milyar doları aşan bir gelir açıklandı. Ancak, artan stoklar ve azalan büyüme, BYD’nin önünde büyük zorluklar yaratabilir.

Satışlardaki yavaşlama, şirketin devasa personel yapısını da etkiliyor. Geçen yıl sonunda yaklaşık bir milyon çalışanıyla global otomotiv endüstrisinde lider olan BYD, lojistik ve mali açıdan zorlu bir döneme girmiş durumda.

Related Posts

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

Tükiye’nin toplam petrol ithalatı yüzde 2,2 arttı

Nisan ayında Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı geçen yıla göre yüzde 2,2 artarak 4 milyon 291 bin 488 tona yükseldi.

Tapu sahiplerine Kentsel dönüşüm uyarısı: Haklarınızı korumak için 7 kritik nokta

Yaşanan depremler sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri, tapu sahiplerinin dikkat etmesi gereken birçok önemli noktayı beraberinde getiriyor. Kentsel dönüşüm süreci, sadece ev sahipleri için değil, aynı zamanda müteahhitler için de karmaşık bir dönemi işaret ediyor. Bu noktada, hak sahiplerinin yasal haklarını güvence altına alabilmesi için sözleşme sürecinde dikkat edilmesi gereken 7 kritik nokta büyük bir önem taşıyor.

Ne altın ne gümüş: O metal 11 yılın zirvesinde!

Platin fiyatları Çinli mücevher alıcılarının tercihiyle yükselişte. Altın fiyatları ise jeopolitik gelişmeler ve Fed’in politikalarını takip ediyor. Piyasalar, paladyum ve platin arasındaki dengeyi yakından izliyor.

WSJ: Trump, ABD Merkez Bankası Başkanlığı için yeni isimler düşünüyor

WSJ: Trump, ABD Merkez Bankası Başkanlığı için yeni isimler düşünüyor

Şirketlerin tasarrufu güvenlikten

Ekonomide uzun süredir yaşanan sıkıntılar güvenlik önlemlerinde gedik açmaya başladı. Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Murat Kösereisoğlu “Şirketler ekonomik zorluklar nedeniyle maalesef risk almayı göze alarak, güvenlik elemanlarından tasarrufa gidiyorlar” dedi.